Βρετανία: Χαρίζει στη Βουλγαρία για τους πρόσφυγες στρατιωτικά οχήματα αντί φαγητού

0
7

 

Η Βρετανία θα στείλει στη Βουλγαρία «δώρο» στρατιωτικά οχήματα, προκειμένου να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, εξουσιοδότησε την παράδοση 40 Land Rover, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για να πιάνονται και να επιστρέφονται οι πρόσφυγες στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία και τη Σερβία, σύμφωνα με τον Guardian.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις σε ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υποστηρίζουν ότι οι αστυνομικοί στη Βουλγαρία συχνά επιστρέφουν τους πρόσφυγες στην Τουρκία αφού τους έχουν χτυπήσει και κλέψει.

Τον Οκτώβριο, ένας Αφγανός που ζητούσε άσυλο έπεσε νεκρός από τα πυρά Βούλγαρου συνοριοφύλακα, μετά από την είσοδό του στη χώρα από την Τουρκία. Οι βουλγαρικές αρχές ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκε όταν μετά από προειδοποιητική βολή εξοστρακίστηκε η σφαίρα και τον χτύπησε.

Το «δώρο» ίσως να συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε την Βουλγαρία, σύμφωνα με τον Guardian. Ο Τιμ Φάρον, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την προσφορά της. «Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι δίνουν στρατιωτικό εξοπλισμό για να διευκολύνουμε τις παράνομες επιθέσεις της Βουλγαρίας σε πρόσφυγες», ανέφερε, καλώντας τον Κάμερον να σκεφτεί σοβαρά για «τη φήμη του ως ένας άνθρωπος που θα κάνει στην άκρη όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα επιδιώκοντας την πολιτική του ατζέντα».

Η Βρετανία πάντως σκοπεύει να παραδώσει τα Land Rover τον Μάιο, έπειτα από βουλγαρικό αίτημα.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε τη συμπεριφοράΒούλγαρων συνοριοφυλάκων που τα τελυταία τρία χρόνια κακοποιούν και κλέβουν τους πρόσφυγες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here