Η Ζωή σήκωσε «μπαιράκι» -Μιλά για αναξιοπιστία της κυβέρνησης

0
13

Όσοι πίστευαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει απέναντί του τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην προσπάθεια να συνάψει συμβιβαστική συμφωνία με τους δανειστές, επιβεβαιώθηκαν χθες, ακούγοντάς την στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής γραμματείας του Σύριζα.

Εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την για αναξιοπιστία και εγκατάλειψη των δεσμεύσεων της Θεσσαλονίκης.

Όλα αυτά ενώ οι δανειστές δε δέχονται τις κυβερνητικές θέσεις και αξιώνουν μέτρα πάνω από 3 δισ ευρώ, μειώσεις συντάξεων και πλεονάσματα πάνω από 2% για τα επόμενα χρόνια -επιλογή που αν γίνει θα ισοδυναμεί με επιβολή σκληρής λιτότητας. Τι θα πει, λοιπόν, η πρόεδρος της Βουλής αν ο πρωθυπουργός αποδεχθεί κάποια από τα παραπάνω μέτρα, ώστε να υπάρξει συμφωνία;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που είχε αναλάβει το έργο της ενημέρωσης βουλευτών και κομματικών στελεχών, άκουγε στωικά την κριτική της και προσπαθούσε να εξηγήσει το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η διαπραγμάτευση, αλλά δεν κατάφερε σπουδαία πράγματα.

Επικρίσεις διατύπωσε και ο Α΄αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, βάζοντας στο στόχαστρο τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την οποία παρατάθηκε το προηγούμενο μνημόνιο. Άλλωστε, και από τη θέση του προεδρείου της Βουλής, είχε καυτηριάσει τη συμφωνία, αποδίδοντάς της επαχθείς όρους βάσει των οποίων δε μπορεί η χώρα να διεκδικήσει από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα τα 1,9 δισ ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν και η πτέρυγα Λαφαζάνη, με βουλευτές της να σημειώνουν ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να συρθεί σε συμφωνία που θα δυσφημεί τις θέσεις και την ιστορία της Αριστεράς.

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και τα στελέχη της πολιτικής γραμματείας, τα οποία στη συνέχεια εξέδωσαν ανακοίνωση, επιμένοντας στη διατήρηση των «κόκκινων γραμμών» και στην απόρριψη των απαιτήσεων των δανειστών.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας:

«Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου.

Η επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Εκφράζει την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας.

Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει κάθε δυνατή πρωτοβουλία για την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των ευρωπαϊκών λαών. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Τώρα είναι η ώρα να μπουν οι ίδιοι οι λαοί στην μάχη.

Θα νικήσουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here