«Ιδέες που μοιράζονται δεν πεθαίνουν ποτέ» | 2010-2016

2
19

 

Ο δημοσιογράφος Αργύρης Κωστάκης , ο πιο τακτικός αρθρογράφος  της aixmi.gr,  μου θύμισε τα γεννέθλιά της, στις 13 Δεκεμβρίου 2010.

Έχουν περάσει από τότε έξι ολόκληρα χρόνια, και θα ήθελα πολύ να γιορτάζαμε όλοι μαζί οι αρθρογράφοι για να ευχηθούμε στον Χρήστο Παναγιωτόπουλο, δημιουργό αυτής της ιστοσελίδας που έχει ήδη γράψει μια μικρή ιστορία, να είναι πάντα γερός και δυνατός για να συνεχίζει αυτό που εγκαινίασε με τόση επιτυχία. Το φιλοσοφικό μότο «ιδέες που μοιράζονται δεν πεθαίνουν ποτέ» κάτω από τον τίτλο «aixmi.gr»  είναι μια μεγάλη αλήθεια , που αξία έχει μόνον όταν τηρείται. Και ο εμπνευστής του την  τήρησε σε όλη τη διάρκεια των έξι χρόνων, δίνοντας στους αρθρογράφους τη δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα και να δέχονται ελεύθερα την κριτική των αναγνωστών.

Ήταν Δεκέμβρης του 2010 όταν η αλησμόνητη εκλεκτή φίλη Μαρία Παπουτσάκη, που δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας, μου τηλεφώνησε και μου πρότεινε τη συμμετοχή σε μια ωραία και πρωτότυπη πρωτοβουλία του γνωστού δημοσιογράφου Χ. Παναγιωτόπουλου, την οποία θα στήριζε και η ίδια με ενθουσιασμό. Η ιδέα μου άρεσε πολύ, και δεν δίστασα να αρχίσω από τις 8 Ιανουαρίου 2011 να αρθρογραφώ ασταμάτητα.Και δεν φαντάστηκα ποτέ ότι η aixmi.gr  θα ευαισθητοποιούσε τόσο πολύ το…δημοσιογραφικό μου ένστικτο ώστε να έχω γράψει 228 άρθρα μέχρι σήμερα.

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θυμάμαι το πρώτο μου άρθρο, όταν ήμουν  πρωτοετής  φοιτήτρια,   στην «Βραδυνή» με την υποστήριξη του αλησμόνητου Μπάμπη Κλάρα, αλλά και την ενασχόλησή μου με την εφημερίδα των φοιτητών, που λίγο άντεξε στον χρόνο. Αργότερα, ως πανεπιστημιακός, αρθρογραφούσα συστηματικά στην εφημερίδα «Τα Νέα» επί δέκα σχεδόν χρόνια, καθώς και  στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Το Καποδιστριακό».

Ακόμη και σήμερα, που  είμαι πια ομότιμη καθηγήτρια, εξακολουθώ να  αρθρογραφώ  σε επιστημονικά περιοδικά και έχω την ευθύνη σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου «Ομοτίμων Κοινωνία».

Ομολογώ, όμως, ότι η συνεργασία μου με την aixmi.gr  ξεπερνά κάθε προηγούμενη εμπειρία. Έγινε καθημερινή ανάγκη ψυχής για έκφραση ελεύθερη και συμμετοχή στα κοινά. Ο δημοσιογραφικός οίστρος δεν με εγκαταλείπει και, ευτυχώς, γιατί είναι ο μόνος που μου προσφέρει την απαιτούμενη ισορροπία στις ανισόρροπες καταστάσεις που βιώνουμε παγκόσμια!  Στο νου μου έχω πάντα την φράση του Θουκυδίδη : «αυτόν που δεν ασχολείται με τα κοινά, όχι άπραγο αλλά άχρηστο θεωρούμε».

Κλείνοντας την …ευχετήρια αιχμή μου, gratias ago στον Διευθυντή Χρήστο Παναγιωτόπουλο

Salvete φίλοι αρθρογράφοι

Vive aixmi.gr !

Στέλλα Πριόβολου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΠέθανε η βασίλισσα της τσιγγάνικης μουσικής, Έσμα Ρετζέποβα
Επόμενο άρθροHΠΑ: Ο απόστρατος στρατηγός Τζον Κέλι θα είναι ο επόμενος υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρόνια Πολλά στην aixmi.gr και καλό κουράγιο στους αρθρογράφους της. Στην παρούσα κρίση ο λόγος των πανεπιστημιακών είναι απαραίτητος περισσότερο από ποτέ…. Όταν όλα καταρρέουν ας μιλήσουν οι ακαδημαϊκοί με την ελπίδα να υπάρξει διαυγής και σαφής πολιτικός λόγος….Και τα άρθρα της κ. Πριόβολου κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here