Υεμένη: Τουλάχιστον 9 τραυματίες από βομβαρδισμό κινητή κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

0
2

 

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) επιβεβαίωσε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν– ανάμεσα τους και δύο μέλη της-  από βομβαρδισμό πολεμικών αεροσκαφών της σαουδαραβικής συμμαχίας σε μια κινητή κλινική της οργάνωσης στην  πόλη Ταΐζ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της  οργάνωσης: «Στις 2 Δεκεμβρίου, τρεις αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν ένα πάρκο στην πόλη Ταΐζ, στην περιοχή αλ Χουμπάν, σε απόσταση 2 χλμ. από την κλινική των MSF. Τα μέλη του προσωπικού των MSF εκκένωσαν αμέσως την κλινική και ενημέρωσαν τη σαουδαραβική συμμαχία πως τα αεροσκάφη τους εξαπολύουν επίθεση σε κοντινή περιοχή. Η ίδια η κλινική έγινε στόχος επίθεσης. Οι τραυματίες, δύο από αυτούς με σοβαρά τραύματα, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία στην αλ Κουαιντάζ και στην αλ Ρεσαλάχ».

Ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Υεμένη δήλωσε πως  «οι συντεταγμένες των υποδομών υγείας κοινοποιήθηκαν κανονικά στην σαουδαραβική συμμαχία, μόλις πρόσφατα στις 29 Νοεμβρίου, όταν και ενημερώσαμε τη συμμαχία για την συγκεκριμένη τοποθεσία της κλινικής στο αλ Χουμπάν». «Δεν υπάρχει περίπτωση η συμμαχία να μην γνώριζε την παρουσία των MSF σε αυτή την τοποθεσία» τόνισε.

«Ο βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού και νοσοκομείων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» είπε ο ίδιος.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), με έκθεση του, την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την σαουδαραβική συμμαχία ότι διεξάγει παράνομους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, που έχουν προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων αμάχων, υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να εξετάσει ενδεχόμενες παραβιάσεις του δίκαιου του πολέμου, στις οποίες ενδεχομένως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here