Ύφεση 0,3% «βλέπει» για φέτος το ΚΕΠΕ

Γράφει: aixmi

Στο -1,6% εκτιμάται ο μέσος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, με βάση τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ. Οι επιμέρους προβλέψεις για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο κυμαίνονται στο -1,5% και -1,7%, ως προς τις αντίστοιχες περιόδους του 2014.

Tο ΚΕΠΕ τονίζει ότι στην τετράμηνη έκδοσή του «Οικονομικές Εξελίξεις», η συγκεκριμένη πρόβλεψη αντανακλά την επιδείνωση των συνθηκών στην εγχώρια οικονομία και την επιστροφή σε αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά από την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1,0% στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επίσημα στοιχεία.

Αποτέλεσμα; Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το 2015 προσεγγίζει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, το -0,3%, εκτίμηση που παραπέμπει σε αρνητική μεταστροφή του οικονομικού κλίματος εντός του έτους και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ήπιας ύφεσης.

Το ΚΕΠΕ αναφέρει μάλιστα στη συνέχεια, ότι οι ανωτέρω εκτιμώμενοι ρυθμοί μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ αντανακλούν τις κύριες πτυχές των πρόσφατων εξελίξεων στην ελληνική οικονομία. Όπως εξηγεί, η διαφαινόμενη αιφνίδια αντιστροφή των ανοδικών τάσεων που χαρακτήριζαν τα προηγούμενα τρίμηνα συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε λόγω της παραμονής σε εκκρεμότητα του ζητήματος του οικονομικού προγράμματος στήριξης και γενικότερα της χρηματοδότησης της οικονομίας.

«Η μέχρι πρόσφατα ομαλή εξέλιξη στη ροή του προγράμματος εξασφάλιζε τη σταδιακή εξισορρόπηση σε βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, την προοδευτική ενίσχυση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και την ενδυνάμωση της αξιοπιστίας της χώρας. Η μεταβολή στις εν λόγω συνθήκες, ιδιαίτερα σε μία μεταβατική χρονική περίοδο, οδήγησε στην αναστροφή των ευνοϊκών τάσεων και την ανάσχεση της δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τονίζει χαρακτηριστικά το ΚΕΠΕ.

 

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*