Υγιεινή ζωή και δυναμικός χαρακτήρας το μυστικό της μακροζωίας

0
7

Πήρε διαζύγιο από τον βίαιο σύζυγό της το 1938, όταν κάτι τέτοιο ήταν απαγορευμένο και εδώ και πολλά χρόνια καταναλώνει τρία αυγά για πρωινό. Πρόκειται για την Έμμα Μοράνο,  116 ετών, που γεννήθηκε το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου του 1899. Είναι η δεύτερη γηραιότερη στον κόσμο καθώς η αμερικανίδα Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, είναι τέσσερεις μήνες μεγαλύτερη!

Η μητέρα της Έμμα πέθανε στα 91 της και μία από τις αδελφές της στα 107. Το DNA της εστάλη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ προκειμένου να αναλυθεί.
Ο υγιεινός τρόπος ζωής και ο δυναμικός της χαρακτήρας φαίνεται ότι είναι οι αποφασιστικοί παράγοντες που την έκαναν να γιορτάσει φέτος τα 116 χρόνια ζωής της.
Είναι άκρως δραστήρια, ζει ακόμα σε ένα δυάρι και δεν είχε δεχθεί καμία βοήθεια μέχρι πριν από ένα χρόνο.

«Με τη δύναμη της θέλησης, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα» λέει η ίδια.
Το 1938 πήρε διαζύγιο από τον άνδρα της που την κακοποιούσε σωματικά και το μοναχοπαίδι της πέθανε σε ηλικία μόλις 7 μηνών.
Η Έμμα εργάστηκε σε κλωστοϋφαντουργίες έως τα 75 της χρόνια και πέρασε σχεδόν ολόκληρη την ζωή της στη μικρή κοινότητα Βερμπάνια, στη λίμνη Ματζόρε.
Σε ηλικία 20 ετών και ενώ υπέφερε από αναιμία, ένας γιατρός της συνέστησε να καταναλώνει δύο αυγά ωμά και ένα βρασμένο κάθε πρωί. Αυτή τη διατροφική συνήθεια δεν την απαρνήθηκε μέχρι τα 110 της.
Ο προσωπικός της γιατρός είχε δηλώσει προ δεκαετίας ότι η υγεία της είναι εξαιρετική, έχει επίγνωση, πόσο τυχερή έιναι που βρίσκεται εν ζωή και έχει αποδεχθεί με ηρεμία τις επιπτώσεις και τα βάσανα που της έχουν προκαλέσει τα γηρατειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here