Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο – Η τελευταία συνέντευξή του

60
3119

(Πρώτη δημοσίευση: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012)

‘Κλωτσηδόν έπρεπε να διώξουν το Γιωργάκη και αυτοί το συζητάνε’

Ηχητικά αποσπάσματα από την τελευταία συνέντευξη του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου στο aixmi.gr

Αν έκλεινε κάποιος σε ένα πακέτο πέντε- δέκα μελωδίες που να θυμίζουν Ελλάδα, μία απ’ αυτές θα ήταν τα ζεϊμπέκικα του Μητροπάνου. Αν ήθελε κάποιος να εξηγήσει τι εννοούμε όταν λέμε απλός, γνήσιος και καθαρός λαϊκός τραγουδιστής θα μίλαγε για τον Μητροπάνο. Ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής δεν χρειάζεται συστάσεις σε κανένα κοινό. Ούτε σε εκείνους που ακούνε έντεχνα, ούτε στους άλλους που απορρίπτουν τα λαϊκά, ούτε στους ροκάδες, ούτε στους εναλλακτικούς. Τον Μητροπάνο τον ξέρουν όλοι. Ξέρουν τα τραγούδια του, αναγνωρίζουν την φωνή του.

Άνθρωπος ανοιχτός για όποιον τον γνωρίσει πρώτη φορά, φιλόξενος και ευγενικός. Με εκείνη τη βαθιά και βαριά φωνή εξηγεί με πάθος τις απόψεις του για όλα τα θέματα. Γιατί ενδιαφέρεται για όλα και, κυρίως, για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Είναι κι αυτός θυμωμένος, επικριτικός με τους πολιτικούς, με τις υποσχέσεις, με τις χαμένες ελπίδες. Σου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να μιλήσει μόνο γι’ αυτά. Ολοκληρώνοντας μια τέτοια κουβέντα φεύγεις με την πεποίθηση ότι αν η οργή του ήταν μελωδία θα ήταν ένα βαρύ βαρύ ζεϊμπέκικο.

– Είστε θυμωμένος με αυτό που ζούμε σαν Έλληνες;

Χρόνια είμαι, δεν είμαι τώρα. Απλώς τώρα μαζεύτηκαν πολλά.

– Τι σκέφτεστε;

Ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αλλά αυτό που με εξοργίζει αφάνταστα είναι ότι παίζουν με τη νοημοσύνη μου. Είναι όλοι τους θρασείς. Τις προάλλες άκουγα τον Παπανδρέου που έλεγε πως όταν μας είπε «λεφτά υπάρχουν» δεν εννοούσε αυτό που εννοούσαμε εμείς. Το θέμα είναι ότι καταλάβαμε αργά τι εννοούσε. Τα είχε κανονίσει όλα από πριν με το ΔΝΤ. Ο λαός, όμως, με αυτό το «λεφτά υπάρχουν» τον τίμησε, του έδωσε 160 βουλευτές. Μπορούσε να κάνει ένα νόμο στη Βουλή, να τον περάσει και να πάρει τα λεφτά από αυτούς που έχουν, αυτό που προσπαθεί σήμερα να μας πείσει ότι τέλοσπάντων εννοούσε και να τελείωνε το πράγμα. Απλά δεν είχε διάθεση. Η μόνη διάθεση που είχε ήταν να τα πάρει από το ΔΝΤ και μετά δεν τον ενδιέφερε τι θα γίνει. Γιατί και τότε που τέθηκε θέμα πτώχευσης ας το συζητάγαμε. Εξάλλου και τώρα θα πτωχεύσουμε. Η διαφορά είναι ότι τώρα θα μας ζητήσουν να υποθηκεύσουμε την Ακρόπολη, τα νησιά, τους φυσικούς πόρους μας. Όλα, τα πάντα. Τώρα η πτώχευση θα είναι και αρπαγή.

– Μόνο η κυβέρνηση των τελευταίων δύο ετών ευθύνεται για την κατάσταση;

Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται γιατί, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε χιλιάδες πράγματα και παραλείψεις, πήγε να κάνει  και ένα καλό. Πήγε να ανοίξει τη συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα των πετρελαίων. Ο Γιωργάκης άνοιξε την πόρτα στην Αμερική, με το ΔΝΤ, να μπει μέσα και αν μη τι άλλο ξέρουμε ότι, όπου έβαλε το χεράκι του το ΔΝΤ, οι χώρες καταστράφηκαν. Όπου το έδιωξαν είδαν άσπρη μέρα. Να ‘ναι καλά το παλικάρι, τον ευχαριστούμε πάρα πολύ, άντε αύριο μεθαύριο να κάνει κι άλλα καλύτερα. Και τον έχουν ακόμα και συζητάνε. Έπρεπε να τον πετάξουν κλωτσηδόν έξω…Έλεος!

– Ο ίδιος μιλώντας στα μέλη του κόμματος του είπε ότι η κυβέρνηση έζησε τα πάντα μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια.

Φυσικά ο πολίτης δεν τον αφορά, δεν ενδιαφέρεται. Παίρνει και αυτό το θλιμμένο ύφος. Ποιον κοροϊδεύει; Αλλά τα βάζω και με εκείνους που είναι δίπλα του. Δηλαδή, δεν είναι δυνατόν ο Βενιζέλος να μην τον είχε καταλάβει. Ο Βενιζέλος έχει μυαλό να πουλήσει όλη την Ελλάδα και να του περισσέψει κι άλλο. Δεν είναι δυνατόν να μην κατάλαβε με ποιον έχει να κάνει. Και τόσοι άλλοι εκεί μέσα. Δεν ξέρουν ότι δεν υπάρχει Γιωργάκης; Ότι είναι από πίσω τα αδέλφια του; Εδώ έχει βουίξει ο κόσμος όλος ότι έχουν ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας.

– Που θα τον κατατάξει, πιστεύετε, η Ιστορία;

Νομίζω δεν θα τον αναφέρει καν. Κάτι τέτοιους δεν πρέπει καν να τους αναφέρεις. Να αναφέρει η Ιστορία τι; Ότι πούλησε τη χώρα του;

«ΚΚΕ είμαι, αλλά δεν έχει προτάσεις»


– Η Αριστερά γιατί δεν βγάζει ηγέτες;

Γιατί περιμένει να μεγαλώσουν…

– Είναι ανέφικτα αυτά που πρεσβεύει;

Συγνώμη, για ποια Αριστερά μιλάμε; Ποια είναι η Αριστερά; Είναι το ΚΚΕ που έχει έναν δρόμο δικό του, είναι ο Τσίπρας που τον πήραν, τον έβαλαν κι επειδή έπιασε 18% αρχίσανε και του τραβάγανε το χαλί οι ίδιοι που τον βγάλανε; ΚΚΕ είμαι εγώ, δεν έχω καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτά βλέπω. Τώρα έχουν γίνει δέκα κόμματα. Πώς να μαζευτούν όλοι αυτοί; Πότε μαζεύτηκαν; Μαζεύονται τη μια μέρα και την άλλη είναι σκορποχώρι. Το ΚΚΕ σου λέει «είμαι εδώ κι έχω αυτή τη στάση». Με γεια του με χαρά του, τι να κάνουμε;

– Πως τοποθετούνται στο σήμερα και στην Ελλάδα οι βασικές αρχές του κομμουνισμού;

Δεν πιστεύω όπως τις τοποθετεί σήμερα το ΚΚΕ, αλλά να σας πω κάτι; Είμαι 64 ετών. Δεν έχω επιλογές. Δεν βλέπω κάτι άλλο που να πηγαίνει, κάτι να γίνεται. Έχεις ένα ΚΚΕ στον κόσμο του. Δηλαδή, ποια καλύτερη εποχή θα έπρεπε να περιμένει το ΚΚΕ για να έχει 20% για πλάκα; Όλοι δουλεύουν για το ΚΚΕ και το κόμμα φοβάται μην πάει πάνω από 8% γιατί θα υπάρχει πρόβλημα. Πάνω από 8% πρέπει να έχεις ιδέες, προτάσεις…δε θα μείνεις στο «η πλουτοκρατία και η πλουτοκρατία». Έλεος, ήμουν με κοντά παντελονάκια και κοντεύω να δω τα ραδίκια ανάποδα. Αυτή είναι η πλουτοκρατία. Εσύ τι κάνεις;

– Σας ζήτησαν ποτέ να πολιτευτείτε;

Δεν υπήρχε περίπτωση. Το είχα ξεκάθαρο από την αρχή. Καταρχήν δεν μπορώ να λέω ψέματα.  Και δεν θα με πείσει εμένα κανένας ότι η Αριστερά δε μας έχει πει ψέματα

– Ο κόσμος αντιδρά, διαμαρτύρεται. Το καλοκαίρι είχαμε μια μαζική διαμαρτυρία αλλά τώρα μοιάζει να έχει απλωθεί μια απογοήτευση, μια εξάντληση…

Εγώ έχω πει ότι θα δούμε αίμα. Άσχημο μεν, αλλά έτσι θα γίνει. Δεν γίνεται. Και να βγαίνουν να λένε ότι πήραν άλλα 60 εκ. τα κόμματα ενώ κόβουν το ρεύμα στους ανθρώπους, κόβουν τη σύνταξη στα 300 ευρώ.  Κάποιος θα τρελαθεί, κάποιου το παιδί δε θα έχει να φάει, δεν ξέρεις πώς θα του γυρίσει το μυαλό.

«Υπουργοί δεν τολμάνε να ρθουν στο μαγαζί»

– Τι σας λέει ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί; Ή είναι άλλος κόσμος αυτός;

Ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί έρχεται για να διασκεδάσει, να φύγει από τα προβλήματα.

– Έχετε εικόνα και άποψη για την κατάσταση που ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σήμερα, αλλά τις ημέρες που εμφανίζεστε στο μαγαζί βλέπετε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Αυτών που πάνε στα μπουζούκια, πληρώνουν, πετάνε λουλούδια

Αυτοί που λένε ότι τα μπουζούκια είναι γεμάτα δεν πάνε στα μπουζούκια. Παλιά συνέβαινε αυτό. Τώρα όχι. Σε λίγο θα κλείσουν. Όλα θα κλείσουν, δεν θα υπάρχει τίποτα. Όταν τελειώσουν και με τις τελευταίες διαπραγματεύσεις θα γίνει κανονικά η κηδεία της Ελλάδας. Θα μας τα πάρουν όλα. Τα παιδιά θα φύγουν για έξω και… «τέλος μείνανε βουβοί και γεμάτοι οι καφενέδες από γέρους και χαφιέδες που μιλάν για προκοπή». Αυτοί θα είμαστε.

– Πιστεύετε ότι έχουμε ευθύνες κι εμείς, οι πολίτες;

Τεράστια. Όταν τόσα χρόνια ψηφίζουμε τα δύο αυτά κόμματα με 80% και δεν υπάρχει τίποτα άλλο; Εμείς μάθαμε στο ρουσφέτι.

– Είμαστε και τεμπέληδες, όπως λένε οι ξένοι;

Αυτοί λένε αυτό που τους συμφέρει. Δουλεύουν πιο πολύ από εμάς οι άλλοι; Οι Έλληνες είναι αυτό, είναι εκείνο, κάνουν το ένα, κάνουν το άλλο… Δεν κατάλαβα. Έχουν κάνει πολλά πράγματα οι Έλληνες και τους χρωστάνε πάρα πολλά όλοι. Αν οι ξένοι είχαν ανακαλύψει π.χ. το Πυθαγόρειο θεώρημα θα ζητούσαν χρήματα για οτιδήποτε ανακαλυπτόταν και στηριζόταν σε τέτοια μεγάλα θεωρήματα. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Τώρα τι έγινε; Η Γερμανία, κάνοντας δύο πολέμους, σακάτεψε όλο τον κόσμο και επειδή δεν κατάφερε να κάνει αυτό που ήθελε μέσω του πολέμου πάει τώρα να το κάνει μέσω οικονομικού πολέμου. Τώρα η Γερμανία κάνει τοκογλυφία. Η ίδια αυτή χώρα θα την πληρώσει πολύ άσχημα αυτή την ιστορία. Γιατί πάνω της θα γυρίσει. Ελπίζω να έχουν βάλει μέχρι τότε λίγο μυαλό και όλα τα κράτη να την αγνοήσουν και να την σβήσουν από το χάρτη.

– Στο μαγαζί έχουν έρθει υπουργοί να σας ακούσουν;

Φέτος; Τολμάνε; Όπου πηγαίνουν ακούν τα σχολιανά τους. Τόσα ψέματα πια. Αν υπήρχε Dικαιοσύνη θα έπρεπε να είναι πολλοί απ’ αυτούς στη φυλακή. Αυτοί μέχρι και νόμο έχουν βγάλει να μην πηγαίνουν φυλακή.

– Αν απαξιώσουμε τους πολιτικούς θα κερδίσουμε κάτι;

Όχι. Πολιτική πάντα θα ασκείται κι έτσι πρέπει να είναι. Δεν καταλαβαίνω απλώς τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Κλέβουν, λένε ψέματα γιατί δεν τους λέει κανένας τίποτα. Λέει ο Γιωργάκης όσα λέει και πάει και ψηφίζει το αντίθετο. Δεν ήταν υφαρπαγή της ψήφου του ελληνικού λαού όταν βγήκε και είπε «λεφτά υπάρχουν κι εγώ θα τα μαζέψω»; Τι έκανε; Έφερε το ΔΝΤ μέσα. Δεν έπρεπε να τον πιάσουν;

– Στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει το σκηνικό;

Όχι. Δυστυχώς τα δύο κόμματα θα δούμε πάλι.

– Να μιλήσουμε για το τραγούδι. Ετοιμάζετε καινούργια δουλειά;

Όχι. Εγώ δεν είμαι από τους τραγουδιστές που κάνω συχνά δισκογραφία. Θα βγει μόνο μια δουλειά στη μνήμη του Μάριου Τόκα και θα έχω συμμετοχή.

«Το ζεϊμπέκικο είναι αντρικός χορός»

– Αν σας ζητούσα να ξεχωρίστε κάποια από τις συνεργασίες σας με τους συνθέτες που έχετε δουλέψει θα το κάνατε;

Όλα αυτά που έχω κάνει τα 45 χρόνια που είμαι στο τραγούδι επιλογές μου ήταν και τις αγαπάω όλες. Καλύτερες δουλειές σε όλα αυτά τα χρόνια ήταν με τον Δήμο Μούτση ο «Άγιος Φεβρουάριος», που έκανα στην αρχή της καριέρας μου, και μετά με τον Θάνο τον Μικρούτσικο «Στου αιώνα την παράγκα».

– Πολύ δυνατά τραγούδια…

Δεν είναι μόνο αυτό… Ας πούμε «Στου αιώνα την παράγκα» ένα τραγούδι έθαψε όλα τα άλλα. Η «Ρόζα» καπέλωσε όλο τον δίσκο. Όμως, εκεί υπήρχαν καταπληκτικά τραγούδια.

– Πως γίνεται ένα τραγούδι επιτυχία;

Αν υπάρχει άνθρωπος που το ξέρει αυτό θα ήταν ο top star όλου του κόσμου.

– Μετά από 45 χρόνια στο τραγούδι και μάλιστα τόσο ψηλά, ένα στοιχείο της επιτυχίας ενός τραγουδιού θα μπορούσε να είναι ότι το τραγουδάει ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Όχι…όχι. Ένα τραγούδι δεν έχει σημασία αν το είπα εγώ ή κάποιος άλλος. Πολλές φορές ακούω τραγούδια που έγιναν επιτυχία, τα είχαν φέρει σε μένα κι εγώ τα απέρριψα… Συμβαίνουν αυτά.

– Στις συνεντεύξεις σας είστε αρκετά σεμνός, έχετε πει ότι τις καταστάσεις τις δημιουργούν οι συνθέτες και οι στιχουργοί και όχι ο τραγουδιστής.

Έτσι είναι. Ο τραγουδιστής είναι το πιο εκφραστικό όργανο της ορχήστρας επειδή μιλάει και απευθύνεται στον κόσμο. Αλλά θα πρέπει να υπάρχει το υλικό. Ό,τι έχει μείνει από τραγούδια, αν το ψάξουμε, είναι τραγούδια που κάτι ήθελε να πει ο δημιουργός. Αυτή είναι η βάση . Εδώ και 15 χρόνια δεν υπάρχουν τραγούδια γιατί οι δημιουργοί είναι αυτοί που σίγησαν. Τραγουδιστές έχουμε και πολύ καλούς. Αλλά δεν έχουμε δημιουργούς. Τα σημερινά παιδιά είναι δυστυχή γιατί ψάχνουν με το τσιγκέλι να βρουν καλά τραγούδια. Εγώ όταν ξεκίνησα τα τραγούδια υπήρχαν στο δρόμο.

– Είναι θέμα συναισθήματος; Αυτό που« παράγει» κάθε εποχή;

Πολύ σημαντικό. Εγώ πιστεύω ότι οι δύσκολες εποχές φέρνουν άνθηση στις τέχνες, σε όλες τις τέχνες.

– Ένας νέος συνθέτης θα νιώθει και λίγο δέος να σας προτείνει τη δουλειά του…

Δεν έχω δώσει τέτοια εντύπωση. Σε πολλούς νέους έχω συμμετάσχει σε δουλειές τους, έχω κάνει πράγματα.

– Σας φέρνουν τραγούδια να ακούσετε;

Ναι, και το κακό ξέρετε ποιο είναι; Μου φέρνουν όλο ζεϊμπέκικα. Έχω πει, «εμένα με αφορά να λέω καλά τραγούδια». Δεν είπα ποτέ ότι θέλω μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Τσάμικο, ζεϊμπέκικο, χασάπικο, ροκ…καλό τραγούδι να είναι. Πέρα από εκεί εγώ λαϊκά θα τραγουδήσω.

– Έχετε πει τα πιο συγκλονιστικά ζεϊμπέκικα.

Κι εμένα μ’ αρέσει, αλλά δεν μπορεί να σου φέρνει κάποιος 15 τραγούδια και τα 13 να είναι ζεϊμπέκικα

– Είναι αποκλειστικά αντρικός χορός το ζεϊμπέκικο ή αλλάξατε γνώμη;

Όχι είναι καθαρά αντρικό το ζεϊμπέκικο. Δεν μου έχει τύχει να δω γυναίκα να χορεύει και να πω μπράβο. Κι όχι μόνο όσα χρόνια τραγουδάω. Ζεϊμπέκικο χορεύω από μικρός. Δεν ήμασταν του ξένου ρεπερτορίου εμείς.

– Στο μαγαζί σηκώνονται και χορεύουν;

Όπως έχει γίνει τα τελευταία 20 χρόνια σηκώνονται όλοι μαζί, σπρώχνονται στην πίστα και νομίζουν ότι χορεύουν. Ο τραγουδιστής δεν έχει να κάτσει, εγώ ανεβαίνω πάνω στην ορχήστρα και κάθομαι.

– Ασχολείστε με το τι λέει ο κόσμος για εσάς, τι εικόνα του περνάτε;

Όχι δεν ασχολούμαι με αυτά. Κάνω αυτή τη δουλειά και την αγαπάω. Μου φτάνει. Δεν ήμουν ποτέ ο σταρ. Εγώ τραγουδιστής είμαι.

«Ο Ρουβάς είναι στάρ – Ο Στέλιος άγγιζε το τέλειο»

– Ο Σταμάτης Κραουνάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του σας κατέταξε ανάμεσα στους σταρ της Ελλάδας, αυτούς που ο κόσμος θυμάται με το μικρό τους όνομα, ανάμεσα στην Μελίνα, τον Μάνο, την Αλίκη…

Βεβαίως ο Μάνος, η Αλίκη, η Μελίνα…Αν θέλετε για τα σημερινά δεδομένα ο Ρουβάς είναι σταρ. Αλλά άλλο ο σταρ κι άλλο ο τραγουδιστής. Όπως και στους ηθοποιούς. Δεν θα έλεγες ποτέ τον Κατράκη σταρ. Μεγάλο ηθοποιό.

– Εσείς είστε μεγάλος τραγουδιστής

Δεν θα το πω εγώ αυτό. Αυτό που θέλω να μείνει είναι ότι πέρασε κάποιος απ’ αυτή τη δουλειά και την έκανε καλά. Μου φτάνει. Υπάρχουν κάποιοι που λένε «δεν μ’ αρέσει ο Καζαντζίδης». Δέχομαι να μου πει «δεν μ΄αρέσει ο Καζαντζίδης», αλλά μη μου πει «δεν αξίζει ο Καζαντζίδης», γιατί θα του σπάσω το κεφάλι.

– Είναι η μεγαλύτερη φωνή που πέρασε από την ελληνική μουσική;

Αγγίζει το τέλειο. Τραγούδησε την ξενιτιά και την προσφυγιά. Από την άλλη πλευρά υπήρχε ο Μπιθικώτσης που είπε την άμμο της θάλασσας. Εγώ έχω δηλώσει μακάρι να είχα τη φωνή του Καζαντζίδη και το ρεπερτόριο του Μπιθικώτση.

– Αυτές είναι οι δύο φωνές που σας σημάδεψαν;

Ναι. Όταν ήμουν μικρός και δούλευα με τον Ζαμπέτα μου είχε πει «μην κάνεις το λάθος και προσπαθήσεις να μοιάσεις σε κανέναν γιατί δεν θα είσαι ποτέ τίποτα. Αν μιμηθείς κάποιον θα είσαι πάντα ο δεύτερος».

– Τον είχατε γνωρίσει τον Καζαντζίδη;

16 χρονών παιδί. Έτυχε να είναι φίλος ενός θείου μου. Είχα πάει να τον δω στο σπίτι του στην Κνωσού που έμενε με την Μαρινέλλα. Για μένα τότε ήταν μύθος. Είχε πάρει και μια κιθάρα και μου έλεγε «έλα να τραγουδήσεις». Σιγά μην τραγούδαγα εγώ, καθόμουν και τον άκουγα. Ήταν κάτι μαγικό. Δεν έχω ξανανιώσει για άνθρωπο έτσι. Δεν κομπλάρω εύκολα αλλά αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ

– Στη σκηνή έχετε σταθερή παρουσία, βαριά περπατησιά χωρίς κινήσεις και πολλά πολλά.

Όχι αυτά δεν τα κάνω. Βγαίνω για να τραγουδήσω. Αυτό είναι. Εγώ δεν μπορώ καταρχήν να πετάω λουλούδια στον έναν να μου μιλάει ο άλλος, να χαιρετάω. Βγαίνω για να τραγουδήσω για όλους. Δεν μπορώ να χαιρετάω τα πρώτα πέντε τραπέζια, να αρχίσω τα χειροφιλήματα. Και οι άλλοι, δηλαδή, τι; Είναι φτυσμένοι; Δεν το κατάλαβα.

– Η φωνή είναι δώρο Θεού;

Ναι, αλλά από εκεί και μετά χρειάζεται δούλεμα.

– Πιστεύετε στο Θεό;

Όχι. Πιστεύω με έναν δικό μου τρόπο. Δεν πιστεύω στους παπάδες, δεν πιστεύω σ΄αυτά που λένε. Αυτοί διώξανε τον κόσμο από την εκκλησία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΑλέξης Τσίπρας: Να μου δώσει τα κλειδιά ο Σαμαράς
Επόμενο άρθροΣισέ: «Δέχτηκα ρατσιστική επίθεση στο Καραϊσκάκης»
Η Κατερίνα Ζάννη είναι δημοσιογράφος. Εχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με το πανεπιστήμιο, ξεκίνησε να εργάζεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» κάνοντας ρεπορτάζ για τα media. Περνώντας από διάφορες θέσεις τα τελευταία χρόνια είχε αναλάβει την αρχισυνταξία ένθετου τηλεοπτικού περιοδικού της εφημερίδας. Αμέσως μετά πέρασε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ως υπέυθυνη του περιοδικού «On-Off». Συνεργάστηκε και με το περιοδικό «Εψιλον». Εχει δουλέψει στο ραδιόφωνο του ALPHA παρουσιάζοντας εκπομπή σχολιασμού για την τηλεόραση με την Ντέπυ Γκολεμά. Επίσης έχει συνεργαστεί με περιοδικά και εβδομαδιαίες εφημερίδες. Εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αναλάβει τη θέση της υπέυθυνης του γραφείου Τύπου του MEGA.

60 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σ’ ΑΚΟΥΓΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΣ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΜΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΚΡΥΒΕΙΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΚΟΥΣΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΑΠΛΟ ΜΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΕΧΕΙΣ.
  Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΜΗΤΣΑΡΑ.

 2. Δημητρη,
  εχεις σε ΟΛΑ δικιο και γι αυτο σε λατρευουμε και σε εκτιμουμε! Γιατι εχεις μια αποψη και την λες, δεν την νερωνεις, δεν τη νοθευεις!
  Βασικα να σου πως πως οι *Θαλασσες* του Μ. Τοκα που τραγουδησες,εχει γραψει στην ψυχη της γυναικας μου για παντα! Και το σωστο ειναι πως ναι η μελωδια,ο στιχος επαιξαν ρολο, αλλα χωρις το….μεγαφωνο σου, μπορει και να μην ελεγε τιποτα!
  Σε ευχαριστουμε για τις αμετρητες ωραιες στιγμες!

 3. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΑΣ?ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΣΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΣΤΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΚΑΙ ΦΑΝΦΑΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΜΙΛΗΣΕ ΚΑΤΕΥΘΙΑΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

 4. Κυριε Μητροπανο μπορω πια με βεβαιοτητα κι εγω να πω οτι ειστε ενας απο τους πιο σπουδαιους ανθρωπους στη χωρα. Οχι μονο σαν τραγουδιστης, αλλα και σαν ανθρωπος. Ειστε ξεχωριστος για ενα σωρο λογους. Τα λογια σας με βρισκουν απολυτα συμφωνο για τη σημερινη κατασταση τοσο στην πολιτικη οσο και στη καλλιτεχνικη σκηνη. Νομιζω ομως οτι ειστε σκληρος με το ΚΚΕ. Δε βρισκω κακο καποιος να εμμενει στις ιδεες του. Να επιμενει να τις υποστηριζει οσο κι αν δεχεται επιθεση απο παντου, αντι να τις διαμορφωνει αναλογα με το τι ελκυει τον κοσμο. Η επιβραβευση ειναι στη συνειδηση του λαου. Προσωπικες αποψεις ολες αυτες. Θελω, τελος, να σας ευχαριστησω πολυ που ηρθατε στην Πατρα. Η συναυλια με τον Γ. Κοτσιρα και το Δ. Μπαση ηταν υπεροχη το καλοκαιρι , και σας περιμενουμε εκ νεου και το επομενο!

 5. Κύριε Μητροπάνο, μπράβο σε όλα εκτός από ένα….
  ΚΚΕ και εσείς όπως και η Κυρία Κανέλλη με την βίλα στην Εκάλη????
  Εσείς που για να σας απολαύσει κάποιος πρέπει να πληρώσει 180 το μπουκάλι?????
  Πέρα από αυτό το σχόλιο , θέλω να σας ευχαριστήσω για τις συγκλονιστικές ερμηνείες σας!!!!
  (Μιας που αναφερθήκατε στον ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ Στέλιο Καζαντζίδη, θα σας θυμίσω πως όταν τον ρώτουσαν γτ δεν εμφανίζεται σε κέντρα, έλεγε πως ο μεροκαματιάρης δεν μπορεί να πληρώνει για να ακούει τον Στέλιο…Ανοιξτε το ΟΑΚΑ με ελεύθερη είσοδο για όλο το κόσμο και εγώ θα τραγουδώ 3 μέρες σερί….Αυτά περί αριστερώ αντιλήψεων…)
  Σας εύχομαι πάντα υγεία ώστε να μας χαρίζετε μεγάλες ερμηνείες!!!!!!!

 6. Γειά σου παιδί του Στέλιου και του λαού, παιδί των ποιητών και της Ελλάδας, άρχοντα, σταθερή αξία μιας πατρίδας, της δικής μας, αποκούμπι των απελπισμένων, επαναστάτη με αιτία, τραγούδι της λύπης, του θρήνου, του έρωτα και της αγάπης, του φίλου και της φιλίας.
  Φάρος σε μια γωνιά αυτού του κόσμου.
  Γειά σου Ελληνάκι.
  Με τιμή.

 7. ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ,ΜΟΝΟ ΕΣΑΣ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΞΕΧΝΙΕΜΑΙ ΚΑΙ ΛΕΩ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΕΣΑΣ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΜΑΓΙΚΗ Η ΒΡΑΔΥΑ.ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ.Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ.ΠΟΛΥ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.

 8. Πραγματικά αξιοθαύμαστος ο Μητροπάνος σαν τραγουδιστής, και πραγματικά αξιομίμητη η διαγωγή του όλα αυτά τα χρόνια. Όμως απ’ όσα λέει σ’ αυτή την συνέντευξη το 70 με 80 τοις εκατό δεν ευσταθούν. Θα πω μόνο για εκείνο που βγάζει μάτια, για το αν οι ξένοι είχαν ανακαλύψει το Πυθαγόρειο θεώρημα θα ζητούσαν χρήματα για οτιδήποτε ανακαλυπτόταν και στηριζόταν σε τέτοια μεγάλα θεωρήματα. Μας ζητάν οι Γερμανοί χρήματα για

 9. Ακομα και το ελληνικο λεξικό ειναι φτωχό μπροστά στο μεγαλείο της ανθρωπιας και της ψυχής αυτου του ανθρώπου.

  Σε ευχαριστώ που κάθε φορά που σε ακουώ-διαβαζώ νοιώθω πάντα κάτι να κερδίζω.

 10. Ηξερα οτι ησουνα σπουδαιος τραγουδιστης,μα το σημαντικοτερο ειναι οτι εισαι ακομα πιο σπουδαιος ανθρωπος………….Σε ευχαριστω για την υπεροχη συνεντευξη σου…………

 11. ΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ Η ΦΩΝΗ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΓΓΙΖΕΙ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΑΝΕ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΝΗ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Μ’ ΑΓΓΙΖΕΙ Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ

 12. Το τραγούδι του K.Μητροπάνου είναι κάτι που θα παραμείνει στη πολιτιστική μας παρακαταθήκη.
  Ως άτομο είσαστε πολύ ανθρώπινος k μέρος αυτού του λαου οπίου ερμηνεύεται με πολύ πάθος k τραγούδι σας αγαπά με πάθος.
  Αυτή τι στιγμή βρισκόμαστε σε πολιτική,οικονομική k κοινωνική κρίση όπου ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει μια πρωτοβουλία στο χορό που αντιπροσωπεύει, ο δικός σας χορός k περιβάλλον έχει k αυτό ένα ποσοστό ευθύνης, στο που ευρισκόμαστε οικονομικά.
  Ελπίζω ότι θα δείξετε ανάλογο ενδιαφέρον για όλα τα πρόσωπα k μαγαζιά τις επαγγελματικής σας δραστηριότητας ώστε να συνεργαστούν k να συνδράμουν οικονομικά πληρώνοντας τους «προσαναλογους» φόρους προς το Ελληνικό Κράτος εντός k εκτος χώρας που εισπράττουν. Τότε k μονο όλοι μαζί θα διώξουμε τους » ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ» με κλωτσιές εκτος χώρας.

 13. Άρχοντας. «Μαύρο κρασί, σαν αίμα ταύρου στην αρένα».
  Η πιο καθαρή, αντρίκεια λαϊκή φωνή μαζί με Στέλιο και Στράτο.
  Σεμνός, ταπεινός και με εσωτερικότητα που «καίει». Και στην ερμηνεία και στο ζεϊμπέκικο.
  Σ’ ευχαριστούμε, Δημήτρη.

 14. Εκτός απ’ τις τραγουδάρες σου σε γνώρισα σε διάφορα κωλονοσοκομεία που το παιδί μου αντιμετώπιζε τη κόλαση. Από μακρια έβλεπα την αξιοπρεπέια, τη καρτερικότητα, την υπομονή κα τη δύναμή σου. Να είσαι πάντα καλά !!!!

 15. Ο Δημητρης Μητροπανος μας κανει να κλαιμε και απο χαρα και απο λυπη με τα τραγουδια του και την υπεροχη φωνη του.Μα ταυτοχρονα μας κανει να νοιωθουμε υπερηφανοι εμεις που τον αγαπαμε που μια τετοια φωνη βγαινει μεσα σε ενα τετοιο ανθρωπο, πολιτη, Ελληνα.Η συνεντευξη του το αποδεικνυει περιτρανα αυτο ασχετα αν δεν συμφωνουμε σε ολα μαζι του.

 16. Σίγουρα καλός τραγουδιστής.Έως εκεί.Στο κάτω-κάτω μπορεί να σού αρέσει,μπορει όχι.Πώς ,όμως,λέει ότι δεν έχει προτάσεις το ΚΚΕ εις το οποίον πιστεύει; Επιστροφή στον σταλινισμό και στα σοβιέτ.Ψέματα είναι;
  Θέλω όμως να σχολιάσω κάτι τής δημοσιογράφου.Λέει:»Αν έκλεινε κάποιος σε ένα πακέτο πέντε- δέκα μελωδίες που να θυμίζουν Ελλάδα, μία απ’ αυτές θα ήταν τα ζεϊμπέκικα του Μητροπάνου».Ας πούμε ,λοιπόν,το πακέτο έχει 10.Δεν θα είναι-κατά την δημοσιογράφο- δυό-τρία που λέει ο Μητροπάνος;Μένουν 6-7.Εκεί πρέπει να χωρέσουν οι εξής:Τσιτσάνης-Μίκης-Λοΐζος-Χατζιδάκις-Παπαϊωάννου-Χατζηχρήστος-Λαύκας-Μαυρουδής-Μάρκος-Βασιλειάδης-Ζαμπέτας-Χιώτης-Μπαγιαντέρας κ.λπ. ,κ.λπ. μην σάς ζαλίζω,δίχως να αναφέρω τούς νεώτερους.Άνθρωποι που έγραψαν φοβερά ζεϊμπέκικα(στην διάθεσή σας,να σάς ενημερώσω δεόντως).
  Καταλαβαίνουμε τώρα γιατί λέμε κάποιοι ότι η κρίση τής νεο-Ελλάδας δεν είναι κατά βάσιν οικονομική ,αλλά άααααλη……(μην μού το σβήσετε,όπως συνηθίζετε, όταν κάτι σάς «ενοχλεί».Δεν υβρίζω,κριτική κάνω).

 17. ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, ΟΙ ΕΡΩΤΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΙΩΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ, ΟΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ, Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Η ΜΟΝΑΞΙΑ, ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ, ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ, ΤΑ ΤΡΕΝΑ, ΤΑ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΑ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ! ΕΥΤΥΧΩΣ, Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ, ΣΙΓΟΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ!

 18. makari opos skeftetai o dimitris as mou epitrepsei ton eniko alla o anthropos einai leventis tapeinos kai ithikotatos gnisios laikos tipos ,na skeftontan kai aytoi oi skerveledes oi kleftokotades oi politikoi ti na sholiaso ta eipe ola shedon teleia.to mono pou mporo na po einai oti an ehoun elliniko aima mesa tous oi serveledes as aposyroun to vouleftiko asylo kai na tirisoun to pothen eshes alla hese psila kai agnadeve patriotes kai patriotises!!!!!

 19. Ανθρωπος απλός ,επώνυμος ,κομμουνιστής ,λέι ότι πιστεύει χωρίς πριστροφές .Η φωνή τον έκανε διάσημο ,ο χαρακτήρας και τα τραγούδια του είναι αυτά που τον κάνουν διαχρονικό

 20. Αγαπητέ Δημήτρη,
  Σας θαυμάζω πολλά χρόνια για τη φωνή σας και για όσα μου εκπέμπετε σαν άνθρωπος.
  Σήμερα που διαβάζω άλλη μια συνέντευξή σας, μου επιβεβαιώνετε πως ό,τι πίστευα για σας είναι σωστό.
  Δεν έχω ψυχαγωγηθεί περισσότερο στα 39 μου χρόνια από όσο σε δικές σας συναυλίες ή σε νυχτερινά κέντρα που εμφανίζεστε.
  Έυχομαι να μας συντροφεύετε για όσα χρόνια είστε καλά, με τη φωνή σας πάντως θα μας κάνετε παρέα εσαεί

 21. Ο Μητροπάνος είναι πάντα κλασσικός γιατί τραγουδάει μέσα στην καρδιά του κόσμου. Αναλόγως πάντα την εποχή που ζούμε, γιατί παρέα με τα βιώματα έρχονται και τα μεγάλα τραγούδια. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο όμως κύριε Μητροπάνο αντέχει και το ΚΚΕ τόσα χρόνια. Επειδή δεν παζάρεψε και δεν έβγαλε στο σφυρί την ιδεολογία του στις μπόρες. Από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα. Με τα λάθη του ναι, αλλά ούτε ψέμματα, ούτε μισόλογα και λόγια κούφια του αέρα. Για αυτό λοιπόν κύριε Μητροπάνο, ακόμα και σήμερα είναι εδώ και στέκει αγέρωχο. Σνα ένα βαρύ ζεϊμπέκικο κύριε Μητροπάνο. Και είναι αυτό που έχει ΤΗΝ ΜΟΝΗ ρεαλιστική πρόταση εξουσίας κύριε Μητροπάνο. Γιατί για να έρθουν καλύτερες μέρες πρέπει να καταλάβει ο κόσμος οτι αν ξεσηκωθεί «δεν έχει τπτ να χάσει, μόνο τις αλυσίδες του» (Μπρεχτ)…

 22. tetoia pasta anthropon san ton dimitri eprepe na mas kyvernoun tapinoi,gnisioi,psagmenoi,dikaioi,tsekouratoi,nasai kala dimitri na herese oti agapas kai na eheis ygeia na mas les aytes tis varvates melodikes poiimatares pou mas kratane sintrofia.freskometanastis pateras dyo paidion.

 23. κ. Μητροπάνο, μπράβο σας

  Με απόλυτη ειλικρίνεια, είπατε όλα αυτά που έχει ΄κάθε Έλληνας στο μυαλό και την καρδιά του. Εκφράσατε το λαϊκό αίσθημα, αλλά εκτός από εμάς τους κοινούς θνητούς, άραγε σας άκουσαν όλοι αυτοί που χωρίς ντροπή τολμάνε να βγαίνουν και να μιλάνε, αντί να πάνε να κρυφτούνε; Δεν υπάρχει καμιά αιδώ.
  Επιτέλους, βγήκε και ένας καλλιτέχνης που έχει άποψη!!!!

 24. Αγαπητε και ταλαντουχε κ.Μητροπανε.Ευκολο ειναι να λεμε οτι ειναι ευαρεστο κυριως σε οσους ενασχολουνται με την καλλιτεχνια οπου ο ορθολογισμός ελλειπει και ο εγωισμος και το συμφερον περισσευουνι.Ποιοι προβεβλημμενοι καλλιτεχνες πληρωσα νποτε φορο ?αναρωτηθηκαν ποτε ,αν οι μαγαζατορες νυχτερινων κεντρων εδιναν παχυλα μεροκαματα γιατι δεν πληρωναν φορο δεν απεδωσαν ποτε ΦΠΑ για να μη μιλησουμε για συχνες και εκνομες εισπραξεις/ΕΤο ΚΚΕ που δικαιωμα σας ειναι να το απαξιωνετε αλλα και δογματικα ως οπαδος λετε οτι ψηφιζεται, με τις εγκληματικες δρασεις του ΠΑΜΕ κατεστρεψε την οικονομια του Κεντρου της Αθηνας και τον τουρισμο Ως ανθρωπος με επιρροη αντιδρασατε ποτέ?Ο ΓΠαπανδρεου μονο επρεπε να φυγει κλωτσηδον ή ολοι η σαπιλα που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Εκθρεψαμε ή ανεχτηκαμε?Αλλωστε εσεις ανεχτηκατε ακομη και υπερδεξιους συγγενεις καποτε ο Παπανδρεου μονο σας ενοχλησε?

 25. ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ…….ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΟΣ Α Ν Θ Ρ Ω Π ΟΣ…..ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΡΕΣΤΟΣ. ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ…..ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ…..

 26. Aξιόλογες οι απόψεις του Δημήτρη του Μητροπάνου, εγώ όμως θα σταθώ στα όσα λέει για το ΚΚΕ το οποίο και ψηφίζει. Και ρωτώ. Είναι άποψη ότι το ΚΚΕ χρόνια τώρα ασχολείται «με την πλουτοκρατία και την πλουτοκρατία,δεν έχει προτάσεις, θα μπορούσε να έχει το 20/%, αλλά είμαι 64 χρονών και ,εμαθα να ψηφίζω αυτό το κόμμα, γι αυτό και το ψηφίζω; .Οταν κάποιοι άνθρωποι και μάλιστα επώνυμοι ψηφίζουν παραδοσιακά,άκριτα,χωρίς συνειδητοποίηση του τι σημαίνει «ασκώ με την ψήφο μου πολιτική πράξη», τι να περιμένει κανείς από τον απλό πολίτη…Κατά τα άλλα είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης με μα σπάνια γήινη φωνή

 27. Σε ζήλεψε ο Χάρος και σε πήρε νωρίς… Δεν τον έκανες φίλο τελικά! Δεν γίνετε φίλος ποτέ αυτός… Μας λείπεις… Καλό σου ταξίδι!!!

 28. Λιτές και σταράτες κουβέντες……
  Ο Μητροπάνος ψήφιζε το κόμμα που ήταν πιο κοντά στον «ιδεατό» κόσμο που οραματιζόταν.
  Όπως ακριβώς κάνουμε και πολλοί άλλοι που βλέπουμε την αριστερά να έχει τα καλά υλικά αλλά να μην μπορεί να βρει την συνταγή για να φτιάξει μια καλή πρόταση για όλους τους Έλληνες.

  Είσαι αθάνατος για εμάς μέσα από την τρομερή φωνή σου.

 29. Απο την ωρα που εφυγε χθες ο Δημητρης μας,εκλεισε ο ουρανος και συμμετεχει στο πενθος μας!!
  Σπανια εμφανιζονται τετοιες φωνες και ψυχες και ακεραιοι καλλιτεχνες!!… Καλο ταξιδι και καλο Παραδεισο Δημητρη! Και παρακαλω τους σφοδρα Κουκουεδες να σταματησουν τα αρνητικα σχολια για τις δηλωσεις του Μεγαλου–απο τοση συνεντευξη και τοσα σημαντικα που λεει,εκει κολλησατε μονο;;;!!! Αποψη του στο κατω-κατω!! ΕΛΕΟΣ!!

 30. Από χτες νιώθω ότι έχω χάσει έναν δικό μου άνθρωπο, κλαίω με τα τραγούδια του που παίζονται ακαταπαύστα, κλαίω βλέποντας τα αφιερώματα που του έχουν ετοιμάσει, κλαίω γιατί τον έχω συνδέσει με φάσεις της ζωής μου που με έχουν ορίσει σαν άνθρωπο, καλές και κακές.
  Κακές όπως η περίοδος που βίωνα το διαζύγιό μου, καλές όπως η περίοδος που ερωτεύτηκα τον σημερινό μου σύζυγο
  Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μαγική βραδιά της συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο στάδιο που οργάνωσε ο ΣΚΑΙ για τις φωτιές της Πελοποννήσου όπου τη στιγμή που ο Δημήτρης εμφανίστηκε στη σκηνή τελευταίος, δεν άκουγες το τραγούδι γιατί υπερκαλυπτόταν από τις ευχές του κόσμου ( χιλιάδες φωνές ) για γρήγορη ανάρρωση ( ήταν πολύ πρόσφατη η μεταμόσχευση νεφρού ).
  Δεν θα ξεχάσω ποτέ όσες φορές με ψυχαγώγησε τόσο σε νυχτερινά κέντρα όσο και σε συναυλίες το καλοκαίρι.
  Χαίρομαι που τον είδα και φέτος τον Φεβρουάριο..Λυπάμαι γιατί ήταν και η τελευταία φορά…
  Θα μου λείψει να τον καμαρώνω να χορεύει τη Ρόζα, να κλείνει το πρόγραμμά του με το Αλίμονο…
  Στην κηδεία του θέλω νά πάω αλλά πιστεύω ότι ο ίδιος θα ήθελε να » φύγει » ταπεινά και ήσυχα, μακριά από κάμερες και βαρύγδουπα σχόλια, έτσι ακριβώς όπως έζησε, μετρημένα.
  Καλό ταξίδι Δημήτρη, μη μας θυμώσεις αν αύριο σε αποχαιρετίσουμε διαφορετικά από ό, τι θα ήθελες

 31. Είμαι ευτυχής μέσα στη λύπη μου γιατί πρόλαβα και άκουσα αυτόν το γνήσιο άρχοντα πράγμα που είναι διάχυτο και στη συνέντευξη του θα σε θυμόμαστε για πάντα μοναδικέ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟ!!!

 32. Φωνάρα. Όσο για τις πολιτικές ανοησίες που εκφράζει »Ο Γιωργάκης άνοιξε την πόρτα στην Αμερική,» (μήπως και για την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία αυτός πάλι φταίει;) συγχωρεμένος.

 33. Λέει ένας γραφικός τις (ατεκμηρίωτες) σαχλαμάρες του και και οι ελαφρόμυαλοι απο κάτω του βγάζουν και το καπέλο. Απο που θα έβρισκε τα λεφτά που χρειαζόμασταν ο Γιωργάκης, μήπως απο τους Ρώσους που φώναζε ο Καμμένος; Ή μηπως η οικονομία ήταν μια χαρά και δεν τα χρειαζόμασταν; Το άλλο που είπε οτι »Μπορούσε να κάνει ένα νόμο στη Βουλή, να τον περάσει και να πάρει τα λεφτά από αυτούς που έχουν» είναι οτι πιο λαικίστικο και ρηχό έχω ακούσει. Ποιός είναι άραγε αυτός ο καταπληκτικός νόμος που θα έλυνε τα προβληματά μας αλλά τον ξέρει μόνο ο Μητροπάνος; Οι θεωρείες συνομωσίας είναι για γέλια. Σας αρέσει να σας καλοπιάνουν αλλά οταν σας λένε τα στραβά σας αντιδράτε. Μαζί τα φάγαμε ρε!!!!

 34. …Έσβυσες όλα σου τα φώτα
  νομίζεις πως δεν θα σε βρουν.
  Μα όλα τα «τότε» και τα «πρώτα»
  όπου κρυφτείς εκεί θα’ ρθουν.

  Κι εμείς εδώ Δημήτρη, στο ίδιο έργο θεατές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here