Υπεγράφη η συμφωνία Lamda -Δημοσίου για το Ελληνικό – Πως θα διαμορφωθεί (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
28

 

Υπεγράφη το απόγευμα της Τρίτης η συμφωνία για την παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Lamda Development.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μας, συνολικού εκτιμώμενου κόστους άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Memorandum of Understanding θα λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς την αρχική σύμβαση, η οποία είχε υπογραφεί πέρυσι και προέβλεπε να έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεώσεις από πλευράς του Δημοσίου έως το Νοέμβριο του 2016.

Από πλευράς του κυβερνητικού επιτελείου και της ίδιας της κυβερνητικής εκπροσώπου επισημαίνεται ότι στο νέο κείμενο θα αποτυπώνονται οι βελτιωτικές κινήσεις (περισσότερο πράσινο, λιγότερη δόμηση, ταχύτερη αποπληρωμή του τιμήματος) κατόπιν των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο μένουν ακόμη πολλά ζητήματα ώστε να διευθετηθούν. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα και παρά τη σχετική προετοιμασία και την χρονική πίεση από τους δανειστές, μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονται προσπάθειες, ώστε να διευθετηθούν διαδικαστικά ζητήματα.

Την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των δύο πλευρών θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις και εγκρίσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε: «Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για το Ελληνικό δρομολογείται η υλοποίηση μιας επένδυσης, η οποία θα σφραγίσει τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η ουσιαστική βελτίωση της προϋπάρχουσας σύμβασης επιλύει τα προβλήματα που αποτέλεσαν τη βάση για τη διατύπωση ενστάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο. Τα επόμενα χρόνια θα υλοποιείται στην Αττική το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης και θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο αστικό πάρκο σε όλη την Ευρώπη. Πάνω απ΄ όλα όμως, η υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου έργου δημιουργεί την προοπτική χιλιάδων θέσεων εργασίας που αυτή τη στιγμή αποτελεί το μέγα ζήτημα για τον ελληνικό λαό».

 

Η Lamda Development αναφέρει: 

Υπεγράφη σήμερα 7 Ιουνίου 2016, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε., της HELLINIKON Global I. S.A. και της Lamda Development S.A. Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding). Το Μνημόνιο Συναντίληψης αποτελεί επικαιροποίηση της υφιστάμενης από 14.11.2014 Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», μέσω της οποίας οριοθετούνται ορισμένα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά της αξιοποίησης του έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, με γνώμονα την πλήρη ευθυγράμμιση του Έργου με τις προσδοκίες των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών και της ευρύτερης περιοχής της μητροπολιτικής Αθήνας.

Η σημερινή συμφωνία, που συγκεκριμενοποιεί βασικές σχεδιαστικές προδιαγραφές και οικονομικές παραμέτρους του Έργου, αποτελεί ορόσημο, καθώς δίνει το έναυσμα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έναρξης του Έργου, που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση, που θα πραγματοποιείται τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για μία πρότυπη αστική ανάπτυξη, που θα σέβεται το πολεοδομικό και περιβαλλοντικό ισοζύγιο, θα διαχέει τα οφέλη του σε ευρύτερες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής και θα χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα λόγω του ισορροπημένου μείγματος χρήσεων γης, όσο και λόγω της διαμόρφωσης ενός διαμπερούς μητροπολιτικού πόλου, ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους.

Ο βασικός σχεδιασμός περιλαμβάνει αναβάθμιση της παραλίας, οικιστικές αναπτύξεις, υπερ-τοπικό και τοπικό εμπόριο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής κοινού, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και κατασκευή νέων χώρων άθλησης, νέο γήπεδο γκολφ, χώρους ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και ερευνητικά κέντρα, κλπ.

Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει τη δημιουργία, χρηματοδότηση και συντήρηση του μεγαλύτερου στην Ελλάδα και ενός εκ των μεγαλύτερων στον κόσμο Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής, που συνδυαστικά με τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του ακινήτου θα καλύπτουν έκταση 2.600.000 τ.μ., ήτοι 42% της συνολικής επιφανείας της έκτασης.

Tο επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει επιπλέον τη χρηματοδότηση και κατασκευή όλων των συγκοινωνιακών υποδομών, των εγκαταστάσεων και δικτύων κοινής ωφέλειας, των αναγκαίων λιμενικών έργων, τη δημιουργία πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων μήκους 50 χιλιομέτρων, δημιουργώντας την αναγκαία συνδεσιμότητα με τα υφιστάμενα και νέα μέσα σταθερής τροχιάς, την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την αναπαλαίωση και λειτουργία των διατηρητέων κτηρίων εντός του ακινήτου, την πλήρη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, καθώς και τη δημιουργία 1 χιλιομέτρου παραλίας ελεύθερης προς χρήση στο κοινό.

Η αξιοποίηση αναμένεται να έχει μια εμπροσθοβαρή θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 10.000 άμεσων θέσεων εργασίας και στην αναζωπύρωση του κατασκευαστικού τομέα, που τόσο έχει πληγεί από την παρατεταμένη κρίση. Σε πλήρη ανάπτυξη το Έργο αναμένεται να απασχολεί περίπου 70.000 άτομα πολλών επαγγελματικών ειδικοτήτων.

Η συμβολή του Έργου στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αναμένεται να φθάσει στο 2%, διασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο και το Ασφαλιστικό Σύστημα, που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν σε €10δις σωρευτικά. Οι επιπτώσεις του Έργου στην τουριστική ανάπτυξη θα είναι μεγάλες λόγω της εκτιμώμενης προσέλκυσης περίπου 1.000.000 πρόσθετων τουριστών ετησίως.

 

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα συνέβη και στην περίπτωση του Αστέρα στο τέλος του 2015, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η οποία πραγματοποιήθηκε, προβλέποντας ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, χρονοδιάγραμμα, το οποίο, κατά τις πληροφορίες, φαίνεται να έχει μετατεθεί για το τέλος του καλοκαιριού.

Αντίστοιχη είναι και η (καθυστερημένη) διαδικασία για την επένδυση της Αφάντου, ενώ το »αγκάθι» με το Ελληνικό έχει να κάνει και με το διαγωνισμό για την άδεια καζίνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here