ΥΠΕΝ – Θεσμοί: Αγκάθι το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ

0
10

 

Με συμφωνία σε δύο σημεία αλλά και μία εκκρεμότητα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη  η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Κατ’ αρχήν συμφωνία επετεύχθη όσο αφορά στη μετοχική σύνθεση και μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ ενώ διατηρήθηκε η εκκρεμότητας ως προς το μάνατζμεντ του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

– Συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν η απόσχιση του κλάδου μεταφοράς ενέργειας από τη ΔΕΗ σε νέα εταιρεία η πλειοψηφία των μετοχών της οποίας (51%) θα ελέγχεται από το Δημόσιο. Σε πρώτη φάση το Δημόσιο θα αποκτήσει το 100% των μετοχών και στη συνέχεια με βάση το χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνηθεί, θα προχωρήσει η πώληση του 49% σε ιδιώτες.

– Συμφωνήθηκε επίσης, ότι η αποζημίωση της ΔΕΗ θα δοθεί σε βάθος χρόνου και με διάφορες μεθόδους όπως η μεταφορά μέρους του χρέους της ΔΕΗ στη νέα εταιρεία, ο συμψηφισμός υποχρεώσεων της ΔΕΗ προς τον σημερινό ΑΔΜΗΕ (που διαμορφώνονται σε 400 εκατ. ευρώ) κ. α.

Παραμένει, ωστόσο, η διαφωνία ως προς τη μεταφορά του μάνατζμεντ σε ιδιώτες την οποία απορρίπτει η κυβέρνηση.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, χωρίς την παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα βρίσκεται στη Σόφια για την υπογραφή συμφωνίας για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ και θεωρούσαν ως πιο ακανθώδες το θέμα που θα έλθει προς διαπραγμάτευση μετά τα Χριστούγεννα, για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ που σχεδιάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σημείο τριβής αποτελεί η τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών με τη ΔΕΗ και το υπουργείο να τάσσονται υπέρ της πλήρους κάλυψης του κόστους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here