ΥΠ.ΟΙΚ.: Στα 5,9 δισ τα φέσια του Δημοσίου τον Αύγουστο

0
5
close-up shot of different value euro currency

Tα 1,9 δισ ευρώ ξεπερνά πλέον το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης στο πρώτο οκτάμηνο του έτους, όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Παράλληλα, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται ελαφρώς βελτιωμένο με πέρυσι, στα 2,6 δισ ευρώ παρά την “αιμορραγία” στα έσοδα αλλά και τα σημαντικά ελλείμματα των ασφαλιστικών Ταμείων. Όλα αυτά, κυρίως λόγω της “στάσης πληρωμών” που έχει κηρύξει το Δημόσιο κυρίως προς προμηθευτές.

Tον Αύγουστο οι ανεξόφλητες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου αλλά και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ακολούθησαν αυξητική τάση.

Τα χρέη του Δημοσίου προς την αγορά αυξήθηκαν συνολικά κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ από το τέλος Ιουλίου, στα 5,105 δισ ευρώ, ενώ παράλληλα οι επιστροφές φόρου που εκκρεμούσαν διαμορφώθηκαν σε 809 εκατ. ευρώ από 781 εκατ.

Τα μεγαλύτερα χρέη προέρχονται από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (2,57 δισ.). Εξ αυτών το 1,8 δισ. είναι του ΕΟΠΥΥ και τα 475 εκατ. του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ακολουθούν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρωστούν σε ιδιώτες 1,225 δισ. και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 317 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here