Υπόθεση Μανωλάδας: Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο…στα θύματα

0
7
ÌåôáíÜóôåò åñãÜôåò áðü ôï ÌðáíãêëáíôÝò óå öñáïõëï÷þñáöï óôç ÍÝá ÌáíùëÜäá Çëåßáò. Óôçí åõñýôåñç ðåñéï÷Þ âñßóêïíôáé ðåñéóóüôåñïé áðü 4.500 ìåôáíÜóôåò ðïõ áðáó÷ïëïýíôáé êõñßùò óôá öñáïõëï÷þñáöá. ÌåôáíÜóôåò áðü ôï ÌðáãêëáíôÝò, ôï ÐáêéóôÜí, ôçí Áßãõðôï, áëëÜ êáé âáëêáíéêÝò ÷þñåò. (EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

12.000 ευρώ όρισε το δικαστήριο πως θα πρέπει να καταβληθούν, στην περίφημη υπόθεση της Μανωλάδας.

Όμως τα χρήματα αυτά καλούνται να τα καταβάλλουν… οι μετανάστες από το Μπαγκλαντές! Oι άνθρωποι που εργάζονταν μαζεύοντας φράουλες στην περιοχή και όντας απλήρωτοι για αρκετούς μήνες, όταν επιχείρησαν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, δέχθηκαν επίθεση με καραμπίνες από τους επιστάτες, με συνέπεια 28 από τα 35 άτομα να τραυματιστούν.

Δύο χρόνια μετά, οι μετανάστες καλούνται να καταβάλλουν εκείνοι τα δικαστικά έξοδα, καθώς είχαν αιτηθεί την αλλαγή δικαστή, που θεωρούσαν πως μεροληπτούσε υπέρ της έναντι πλευράς.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Νίκος Βαγγελάτος, είχε αθωωθεί, με δύο επιστάτες να καταδικάζονται, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συνεργεία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες εκ παραλείψεως, με ανασταλτικό χαρακτήρα και, στη συνέχεια, να αφήνονται ελεύθεροι.

Ο καθένας από τους μετανάστες καλείται να καταβάλλει 360 ευρώ, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τις 12.000 ευρώ. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, της Ένωσης Ενάντια στο Ρατσισμό και της Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) έκανε λόγο για «ρατσιστικά πρόστιμα, τα οποία θα πρέπει να διαγραφούν».

Ο δικηγόρος, Μωυσής Καραμπεγίδης, είχε εκφράσει την απογοήτευση του για το γεγονός πως οι υπεύθυνοι της επίθεσης είχαν αφεθεί ελεύθεροι και είχε μάλιστα εκφράσει την πρόθεση του να φτάσει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Χάγη.

Να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος των μεταναστών εργατών, Αρίφ Αχμάν, σημείωσε πως επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών και έκαναν καταγγελία στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού, Νάντιας Βαλαβάνη, «Συναντηθήκαμε με τον διευθυντή του γραφείου της και του είπαμε πως το πρόστιμο είναι ρατσιστικό».

«Τα παιδιά έφαγαν σφαίρες, δεν έχουν πληρωθεί τα λεφτά που τους χρωστάνε κι έρχεται και το πρόστιμο τώρα. Αυτό που μας είπε ο διευθυντής είναι ότι θα βοηθήσουν να ακυρωθούν αυτά τα πρόστιμα. Και μας είπε ότι είναι ντροπή που μας τα έστειλαν», συμπλήρωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here