Ιράκ: Περίπου 90.000 άνθρωποι όμηροι των τζιχαντιστών στην Φαλούτζα

0
2

 

Όχι 50.000 αλλά 90.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην πολιορκημένη Φαλούτζα του Ιράκ, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Βαγδάτη. Τα Ηνωμένα Έθνη αναθεώρησαν προς τα επάνω τον αριθμό των αμάχων που πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στη Βαγδάτη η συντονίστρια του ΟΗΕ για το Ιράκ Λίσε Γκράντε προειδοποίησε ότι οι άμαχοι μπορεί να αντιμετωπίζουν μια «οδυνηρή» κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης.

Ο ιρακινός στρατός ξεκίνησε την επιχείρησή του για την ανακατάληψη της πόλης στις 23 Μαΐου. Ωστόσο η πόλη βρισκόταν ουσιαστικά υπό πολιορκία εδώ και περίπου έξι μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν ανεφοδιαζόταν καθόλου.

«Υποτιμήσαμε τον αριθμό των αμάχων στη Φαλούτζα. Οι άνθρωποι που φεύγουν από την πόλη μας δίνουν την εντύπωση ότι μπορεί να μιλάμε ίσως για 80-90.000 χιλιάδες που βρίσκονται εκεί«, είπε η Γκράντε.

Περισσότεροι από 20.000 άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη, υπό εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες. Κάποιοι περπατούσαν για μέρες, κινδυνεύοντας να δεχτούν τα πυρά των τζιχαντιστών, για να φτάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. «Κάποιοι από αυτούς δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Ξέρουμε ότι περισσότεροι από 10 πνίγηκαν ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό» είπε η Γκράντε, επισημαίνοντας ότι κάποια παιδιά χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους κατά τη φυγή τους.

Η Γκράντε απεύθυνε έκκληση να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, λέγοντας ότι έχει καλυφθεί μόνο το 30% από τα 860 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται. Κατέληξε διαπιστώνοντας: «Απλούστατα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο αν δεν λάβουμε χρηματοδότηση. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πώς η διεθνής κοινότητα μπορεί να επενδύει τόσα πολλά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ξεχνάει τα θύματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here