Ιράκ προς ΝΑΤΟ: Μαζέψτε τους Τούρκους

0
5

 

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι κάλεσε το ΝΑΤΟ να «χρησιμοποιήσει την εξουσία του» για να καλέσει την Τουρκία –χώρα μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας– να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από το βόρειο Ιράκ. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε την Τρίτη στον ιστότοπο του ιρακινού πρωθυπουργού.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να καλέσει την Τουρκία να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της από το ιρακινό έδαφος», ανέφερε ο Αμπάντι στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε μετά τη λήξη της προθεσμίας, διάρκειας 48 ωρών που είχε δώσει η ιρακινή κυβέρνηση για την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ιρακινός πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία εξέδωσε την Τρίτη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η χώρα Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ, πριν από δύο μέρες, μετά τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης…. «Η Άγκυρα δεν θα κάνει τίποτε για να μειώσει την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ» σημειώνεται στην ανακοίνωση,  η οποία σε άλλο σημείο μιλάει με φλογερά λόγια για τους Ιρακινούς αποκαλώντας τους «φίλους και αδελφούς».

«Είναι απαράδεκτο – υποστηρίζει η Άγκυρα – να θεωρείται ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία… και εξαιτίας της ευαισθησίας που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράκ, οι φίλοι και αδερφοί μας, διακόψαμε την ανάπτυξη δυνάμεων στην Μπασίκα πριν από δύο ημέρες».

Πάντως νωρίτερα την Τρίτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη εκεί, μετά την απαίτηση της Βαγδάτης να αποσυρθούν οι στρατιώτες που στάλθηκαν σε μια περιοχή κοντά στην Μοσούλη, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here