Ιράκ: Σχεδόν 5.700 κτίρια έχουν υποστεί καταστροφές στο Ραμάντι

0
12

 

Περίπου 5.700 κτίρια στην πόλη Ραμάντι του Ιράκ και στα προάστια της έχουν υποστεί ζημιές από τα πλήγματα που υπέστησαν από τα μέσα του 2014, ενώ σχεδόν 2.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), που εξέτασε λεπτομερώς δορυφορικές φωτογραφίες της πόλης.

Η Βαγδάτη ανακήρυξε τη νίκη της, την ανακατάληψη της πόλης – της πρωτεύουσας της επαρχίας Άνμπαρ – από το Ισλαμικό Κράτος τον Δεκέμβριο, όταν ανέκτησε το κεντρικό κτίριο των αρχών της Ραμάντι. Όμως οι έξι μήνες μαχών κατέστρεψαν τις περισσότερες υποδομές και ισοπέδωσαν πολλά σπίτια στην πόλη, που κάποτε αριθμούσε περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Οι συνέπειες των βομβιστικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους και των αεροπορικών επιδρομών αεροσκαφών του δυτικού συνασπισμού καταγράφηκαν από το Ινστιτούτο, που συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες του περασμένου μήνα με εικόνες του Ιουλίου του 2014.

Σύμφωνα με την ανάλυση, πάνω από 3.200 κτίσματα στο κέντρο της πόλης έχουν υποστεί ζημιές και 1.165 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι αριθμοί σχεδόν διπλασιάζονται αν συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς κτίρια πέραν του κέντρου της πόλης.

Δεν είναι σαφές ποιο είναι το ποσοστό των κτιρίων της πόλης που έχουν υποστεί ζημιές, αλλά οι φωτογραφίες δείχνουν πως καμία από τις περιοχές του κέντρου της πόλης δεν έμεινε άθικτη και ότι σχεδόν κάθε οικοδομικό τετράγωνο έχει υποστεί τουλάχιστον κάποιες ζημιές.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η ανάλυση των φωτογραφιών είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει επαληθευτεί με επιτόπια εξέταση. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη κηρύξει την πόλη ασφαλή για επιστροφή των κατοίκων της, καθώς ιρακινές ειδικές δυνάμεις συγκρούονταν με τζιχαντιστές σε τμήματα της Ραμάντι την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση στη Βαγδάτη ζητεί από διεθνείς δωρητές να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της πόλης, της μεγαλύτερης που έχει αποσπάσει από τα χέρια του ΙΚ. Αλλά πρώτα πρέπει να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές σε δρόμους και κτίρια, και δεν διαθέτει ούτε τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για αυτό.

Ο ΟΗΕ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να καταρτιστούν σχέδια για την ανοικοδόμηση των υποδομών υγείας, υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Ραμάντι παραμένουν στο μεταξύ σε καταυλισμούς εκτοπισμένων ή σε σπίτια συγγενών τους σε άλλες περιοχές του Ιράκ.

Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν μήνες ώστε η πόλη να θεωρείται ασφαλής και να μπορέσει να αρχίσει η ανοικοδόμησή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here