Ηρθε με… οκτώ άτομα η Frontex

0
5

 

Η FRONTEX ήρθε στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, αλλά είναι μόλις έξι συνοριοφύλακες συν δύο μεταφραστές.

Επιχειρούν διακριτικά μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και υπό ελληνική διοίκηση, επικεντρώνοντας τη δράση τους κυρίως στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών του Πολυκάστρου, όπου σταθμεύουν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες πριν διοχετευτούν με ελεγχόμενο ρυθμό προς το σημείο διέλευσης της Ειδομένης.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της αποστολής της ευρωπαϊκής δύναμης είναι δύο Ιταλοί, ένας Γερμανός, ένας Σλοβένος, ένας Σλοβάκος και ένας Ρουμάνος. Ανάμεσά τους βρίσκονται στελέχη με εξειδίκευση στον έλεγχο της πλαστότητας εγγράφων και μαζί με τους Ελληνες αστυνομικούς εμπλέκονται στη διαδικασία του screening των προσφύγων που προωθούνται προς την Κεντρική Ευρώπη.

Ελεγχοι

Ελέγχουν τα υπηρεσιακά σημειώματα για τη γνησιότητά τους, ενώ μέσω ειδικής διαδικασίας συνεντεύξεων και τεστ γλώσσας διασταυρώνουν την εθνική προέλευση των προσφύγων που δηλώνουν καταγωγή από τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν. Στις περιπτώσεις που αυτή δεν επιβεβαιώνεται, οι πρόσφυγες αποκλείονται και επιστρέφουν στην Αθήνα.

Οπως ανέφεραν στο «Εθνος» αστυνομικές πηγές, οι έξι συνοριοφύλακες και οι δύο μεταφραστές συνεργάτες τους διαμένουν σε ξενοδοχείο της ευρύτερης περιοχής και ενεργούν κυρίως σε πρωινές βάρδιες. Οσο για τα δύο κοντέινερ για τις ανάγκες της FRONTEX που έχουν εγκαταστήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου στη συνοριακή διάβαση της Ειδομένης, παραμένουν μέχρι σήμερα άδεια και ανενεργά, ενώ δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα και τις εγκαταστάσεις του πρώην Αστυνομικού Σταθμού στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, που έχει τεθεί στη διάθεσή τους.

Οι ελληνικές αστυνομικές Αρχές δεν έχουν προς το παρόν κάποια ενημέρωση για το αν πρόκειται να ενισχυθεί ο αριθμός της δύναμης της FRONTEX στην περιοχή και αν θα εγκατασταθεί στο σημείο διέλευσης της Ειδομένης.

Χθες η ευρωπαϊκή υπηρεσία δημοσιοποίησε προκήρυξη στο Διαδίκτυο, με την οποία αναζητά νέους εξωτερικούς συνεργάτες σε συνολικά 47 ειδικότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here