Ισλανδία: Προεδρικές εκλογές στη σκιά του EURO

0
36

 

Νέο πρόεδρο εκλέγουν το Σάββατο στην Ισλανδία.

Χωρίς να διαφαίνεται ιδιαίτερη αγωνία για το νικητή, όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρό προβάδισμα στον Γκούντνι Γιόχανσον, έναν 47χρονο ιστορικό, γνωστό ως σχολιαστή της πολιτικής ζωής. «Θα προσπαθήσω να μην είμαι πολιτικός μέσα στο πολιτικό πεδίο», απάντησε σε ερώτηση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.  Κανένας από τους 8 άλλους υποψηφίους δεν κατάφερε να απειλήσει το προβάδισμά του. Ο 68χρονος αντίπαλος του Γιόχανσον, ο Ντέιβιντ Όντσον, πρώην πρωθυπουργός 1991-2004 και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (2005-2009) χρεώνεται εν μέρει τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.  Ο απερχόμενος πρόεδρος  Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίσμον, είναι  73ων ετών και κατέχει αυτή τη θέση για 20 χρόνια.

Πάντως το ενδιαφέρον των Ισλανδών είναι μάλλον στραμμένο στο ποδόσφαιρο και στο Euro-2016. Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επισκιάστηκαν από τα επιτεύγματα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, η οποία παίζει στη φάση των 16 κατά της Αγγλίας τη Δευτέρα.

Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι κάτοικοι της Ισλανδίας για το δημοψήφισμα στη Βρετανία, με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς η Ισλανδία είναι μια χώρα που είχε αρχικά επιδιώξει, αλλά κατόπιν είχε αρνηθεί την ένταξη στην ΕΕ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here