Ισπανία – Εκκενώθηκε πόλη λόγω τοξικού νέφους από καμένα λάστιχα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

0
25

 

Τουλάχιστον 10 χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν την Παρασκευή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σε μια περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Μαδρίτης προκειμένου να απομακρυνθούν από το τοξικό νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία  που εκδηλώθηκε σε μια γιγαντιαία χωματερή ελαστικών αυτοκινήτων. Οι ισπανικές αρχές αποδίδουν την πυρκαγιά σε εμπρησμό.

Ισπανία: Εικόνες καταστροφής με το τοξικό νέφος- Σε κίνδυνο πόλη 20.000 κατοίκων

Η παράνομη χωματερή μεταχειρισμένων ελαστικών αυτοκινήτων—η μεγαλύτερη της Ισπανίας, σύμφωνα με ΜΜΕ—βρίσκεται στην επαρχία του Τολέδου, στις κοινότητες Σεσένια και Βαλδεμόρο.

«Όλα μοιάζουν να δείχνουν ότι η καταστροφή αυτή προκλήθηκε από πρόθεση», έκρινε ο δήμαρχος της Σεσένια Κάρλος Βελάσκεθ μιλώντας την Παρασκευή στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, εξηγώντας ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες αποκλείουν το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να οφειλόταν σε ατύχημα.

Η πυρκαγιά προκάλεσε «ένα τοξικό νέφος που μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του πληθυσμού της Σεσένια», μιας πόλης 20.000 κατοίκων, προειδοποίησαν σε μια ανακοίνωσή τους οι αρχές της επαρχίας Καστίλης-Λα Μάντσα.

Η χωματερή βρίσκεται κοντά σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο, που συνδέει την πρωτεύουσα με την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία.

Ισπανία: Εικόνες καταστροφής με το τοξικό νέφος- Σε κίνδυνο πόλη 20.000 κατοίκων

Κατ’ αρχάς οι αρχές της περιοχής κάλεσαν τους κατοίκους να κλείσουν τις πόρτες και τα παράθυρα, αλλά την Παρασκευή το απόγευμα διέταξαν την απομάκρυνσή τους. Διατέθηκαν λεωφορεία για όσους δεν έχουν ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Στην περιοχή έκλεισαν και τα σχολεία.

Περίπου το 70% της χωματερής, είχε ήδη απανθρακωθεί την Παρασκευή το βράδυ, σύμφωνα με τον Φρανθίσκο Μαρτίνεθ, υπουργό Περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης.

Τοπικοί αξιωματούχοι δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν πόσο ακόμη θα διαρκέσει η πυρκαγιά, παρότι – σύμφωνα με την πυροσβεστική – έχει τεθεί υπό έλεγχο. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετείχαν χθες τρία ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Ισπανία: Εικόνες καταστροφής με το τοξικό νέφος- Σε κίνδυνο πόλη 20.000 κατοίκων

Η συγκεκριμένη χωματερή δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2003 χαρακτηρίστηκε παράνομη, όμως δεν έγινε τίποτα για να απομακρυνθούν από την περιοχή τα ελαστικά που είχαν συσσωρευτεί σε μια έκταση ίση με 14 γήπεδα ποδοσφαίρου και έφταναν σε ύψος τα τρία μέτρα.
Ισπανία: Εικόνες καταστροφής με το τοξικό νέφος- Σε κίνδυνο πόλη 20.000 κατοίκων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here