Ιστορική συνάντηση Πάπα Φραγκίσκου και Πατριάρχη Μόσχας

0
6

 

Στην Αβάνα της Κούβας πραγματοποιήθηκε η ιστορική συνάντηση μεταξύ του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου. Ήταν η πρώτη συνάντηση πάπα με Ρώσο πατριάρχη μετά το Μεγάλο Σχίσμα, του 1054.

«Επιτέλους, βλεπόμαστε!», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον συνομιλητή του, σε μια αίθουσα του αεροδρομίου της Αβάνας, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές: «είμαστε αδέλφια».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα ενδιάμεσο σταθμό της επίσκεψης στη Λατινική Αμερική του Πατριάρχη Μόσχας, όπως και ταξιδιού στο Μεξικό του Ποντίφικα.

Σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν πως η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει ένα κομβικό στάδιο στις μεταξύ τους σχέσεις.

Οι προκαθήμενοι των δύο εκκλησιών κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να προστατεύσει τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή.

Με την ιστορική αυτή συνάντηση, «η ενότητα είναι στο σωστό δρόμο. Ανταλλάξαμε απόψεις με σαφήνεια και χωρίς ταμπού», σχολίασε στους δημοσιογράφους ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο. Οι επικεφαλής των Εκκλησιών της Ρώμης και της Μόσχας δεν είχαν συναντηθεί επί σχεδόν 1.000 χρόνια.

«Οι δύο εκκλησίες μπορούν να συνεργαστούν για την προστασία των χριστιανών σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο 69χρονος Κύριλλος, ο οποίος στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Παραγουάη και τη Βραζιλία.

Οι δύο άνδρες κάλεσαν τους πολιτικούς να παρέμβουν υπέρ των χριστιανών της Ανατολής, που είναι θύματα του πολέμου στη Συρία και της εξάπλωσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή. «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την περαιτέρω έξοδο των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here