Ιστορική συνάντηση Ομπάμα -Κάστρο

0
12
Συνάντηση ιστορικής σημασίας θα έχουν σήμερα Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο…στον Παναμά.
Συνάντηση που αποτελεί επιστέγασμα της προσέγγισης των δυο χωρών ύστερα από μισό αιώνα.
Αμερικανοί και Κουβανοί, όπως γράφει η Washington Post, θυμούνται καλά την εχθρότητα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οπότε έμοιαζε ασύλληπτη η οποιαδήποτε επαφή των εκάστοτε ηγετών. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σημασία μιας απλής χειραψίας όπως αυτή που αντήλαξαν Ομπάμα και Κάστρο στη Νότια Αφρική στα τέλη του 2013, και σηματοδότησε μια καινούρια αρχή στις σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ.
Ακόμα και η άφιξή τους στην πόλη του Παναμά ήταν γεμάτη συμβολισμό, αφού έφτασαν στο αεροδρόμιο της πόλης με διαφορά λίγων λεπτών.
Πριν από τέσσερις μήνες οι δυο ηγέτες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις των δυο χωρών που έχουν παγώσει απο το 1961.
Χθες βράδυ, το έδαφος προετοίμασαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι με τον Κουβανό ομόλογό του, που είχαν συνομιλίες, ώστε να σημειωθεί «πρόοδος» στο πλαίσιο της προσέγγισης των 2 χωρών. Στη Σύνοδο Κορύφής του Παναμά συμμετέχουν 30 αρχηγοί κρατών, και για πρώτη φορά λαμβάνει μέρος η Κούβα

Για να προχωρήσει η διαδικασία προσέγγισης των δυο χωρών πρέπει να αφαιρεθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, γιατί αυτό βάζει η Κούβα ως προϋπόθεση για να επαναλειτουργήσουν οι πρεσβείες των δυο χωρων σε Αβανα και Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα λέει ότι αυτό είναι πρόωρο, ενώ εκκρεμεί και το θέμα άρσης του αμερικανικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Κούβα από το 1962

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here