Ισχυρό μήνυμα Ομπάμα κατά του Brexit από τη Βρετανία

0
6

 

Ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται ήδη στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον και την Ελισάβετ. Στόχος του να τονώσει τη φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία ενόψει δημοψηφίσματος.

Σημαντική ώθηση στην φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία του Ντ. Κάμερον δίνει η ισχυρή παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ υπέρ της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε χθες βράδυ στο Λονδίνο, ενώ σήμερα θα γευματίσει σήμερα με την Βασίλισσα Ελισάβετ με αφορμή τα 90στα γενέθλιά τη. Αργότερα θα συναντηθεί κατ´ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο θα συζητήσουν το θέμα του ISIS και της Λιβύης και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Με ένα βαρυσήμαντο άρθρο στην Daily Telegraph ο Μπαράκ Ομπάμα δεν περιορίζεται απλώς σε παραινέσεις για την αναγκαιότητα της παραμονής της M. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά υποστηρίζει ότι η χώρα του έχει αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της για την ενότητα της Ευρώπης, αφού δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν και έχασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της ηπείρου από τον ολοκληρωτισμό και τον αλληλοσπαραγμό.

Απόφαση ζωής το δημοψήφισμα

«Οι δεκάδες χιλιάδες των Αμερικανών που αναπαύονται σε ευρωπαϊκά κοιμητήρια είναι οι σιωπηλοί μάρτυρες των αδιάσπαστων δεσμών της χώρας μου με την Ευρώπη. Είναι αυτοί που μαζί με όλους τους εκατοντάδες χιλιάδες πεσόντων του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, θυσιάστηκαν για τα ιδανικά μιας ενωμένης και ειρηνικής Ευρώπης. Η Ευρώπη των διχασμών και των Πολέμων ανήκει στο παρελθόν και πρέπει, πάση θυσία, να διαφυλάξουμε την ενότητα της. Η Μ. Βρετανία είναι η χώρα που μεταλαμπάδευσε στην Ευρώπη τις αξίες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και των φιλελευθέρων ιδεών. Ευρώπη και ΗΠΑ είμαστε αντιμέτωποι με τεράστιες προκλήσεις και κινδύνους μιας αβέβαιης εποχής. Η ισλαμική τρομοκρατία θα ηττηθεί μόνο με την συνεργασία Ευρώπης-ΗΠΑ με την Βρετανία αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης» υπογραμμίζει στο άρθρο του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο επικρατεί τεράστια αμηχανία, λόγω του ότι τα μέλη της είναι κατεξοχήν ατλαντιστές, εκτός, φυσικά του Μπόρις Τζόνσον που επανέλαβε τον χαρακτηρισμό «υποκριτή» κατά του Μπαράκ Ομπάμα, αυτή τη φορά με άρθρο του στην Sun. Ωστόσο η επίσημη καμπάνια του Brexit, πήρε αποστάσεις εκφράζοντας, ανωνύμως, δυσαρέσκεια για τους χαρακτηρισμούς και τις επιθέσεις κατά του Aμερικανού προέδρου.

Λίγο πριν την συνάντηση και κοινή συνέντευξη τύπου, των δύο ηγετών, ο Ντέιβιντ Κάμερον, αποκάλεσε το δημοψήφισμα «απόφαση ζωής» τονίζοντας ότι το Brexit θα είναι πράξη αυτοκτονίας που θα προκαλέσει ανεπούλωτες πηγές στην βρετανική οικονομία.

 

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here