Ξανθός: Kίνδυνος λοιμωδών νοσημάτων όσο δεν εκκενώνονται Ειδομένη και Πειραιάς

0
5

 

«Το προσφυγικό δε θα επιτρέψουμε να γίνει και υγειονομικό πρόβλημα» είπε τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύης Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με υγειονομικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

Είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ατομικής υγιεινής, η οποία αποτελεί την καλύτερη πρόληψη για την αποτροπή της εμφάνισης επιδημιών. Πρόσθεσε ότι έχει ανατεθεί ο συντονισμός στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, για τον Πειραιά έχει την ευθύνη η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ Α.Ε.), η οποία τελεί υπό την εποπτεία του κράτους. Πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, οι πιστοποιημένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι αλληλέγγυοι, και ο στρατός που έχει αναλάβει «πολύ κρίσιμο ρόλο ο στρατός στην οργάνωση των καταυλισμών και την καλή τους λειτουργία».

«Βεβαίως, όταν έχουμε να διαχειριστούμε τόσο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση πάντα θα εμφανίζονται ανεπάρκειες και αδυναμίες», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι, «στον βαθμό που δεν εκκενώνονται η Ειδομένη και ο Πειραιάς, που είναι χώροι ακατάλληλοι για την διαβίωση τόσων ανθρώπων, πάντα υπάρχει κίνδυνος για την εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων».

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι θα ενισχυθεί το υγειονομικό προσωπικό στα κέντρα φιλοξενίας και στα νησιά με τη βοήθεια ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προσλήψεις μέσω του ΚΕΛΠΝΟ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here