Ξέσπασε κόντρα ανάμεσα σε ιατροδικαστές και υπ.Υγείας

0
6

 

«Επιστημονικά εσφαλμένη», χαρακτηρίζει η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία την Κοινή Υπουργική Απόφαση, του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού και του Αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που ρυθμίζει τη διαδικασία προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων που αιτούνται τη χορήγηση διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η ΕΙΕ, στην απόφαση, καταγράφεται ότι για τον προσδιορισμό της ανηλικότητας λαμβάνονται υπόψη μακροσκοπικά χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, φωνή κλπ) και αξιολόγηση από ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενώ προβλέπεται και συμμετοχή παιδιάτρου.

“Προκαλεί πραγματικά εντύπωση πώς εκδίδεται υπουργική απόφαση με σκοπό τον προσδιορισμό της ηλικίας αγνοώντας πλήρως την κατεξοχήν επιστήμη που έχει παγκοσμίως ως αντικείμενο την εν λόγω πράξη», αναφέρει η ΕΙΕ, προσθέτοντας ότι «είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η πλέον αξιόπιστη επιστημονική μέθοδος προσδιορισμού της ηλικίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι η ιατροδικαστική”.

Η ΕΙΕ, εξηγεί οτι οι ιατροδικαστές κατόπιν συγκεκριμένων απεικονιστικών εξετάσεων και με τη συμβολή ιατροδικαστών του στόματος και δικαστικών ανθρωπολόγων είναι σε θέση να προσδιορίσουν με επιστημονική εγκυρότητα και αξιοπιστία την πραγματική ηλικία ενός ατόμου. Ο Πρόεδρος της ΕΙΕ Γρηγόρης Λέων κάνει λόγο για «σφάλμα» το οποίο πρέπει να διορθωθεί εφαρμόζοντας την ιατροδικαστική εκτίμηση προσδιορισμού της ηλικίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here