Και αύξηση της φορολογίας στα προληπτικά μέτρα

0
3

 

Πέρα από τις επαφές με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, με βασικό αντικείμενο το πώς θα ξεπεραστούν οι διαφορές στον υπό διαμόρφωση μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών είχε την πρώτη επικοινωνία με το Γερμανό ομόλογο του, η στάση του οποίου θα είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί και θα καταλήξει η διαπραγμάτευση, γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εξέφρασε εκ νέου ενστάσεις για την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων επί του ελληνικού χρέους, αναμφίβολα προβλημάτισαν την Αθήνα, πόσο μάλλον όταν ο Σόιμπλε συνυπέγραψε την απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση προληπτικών μέτρων.

Ο προβληματισμός αυτός έγινε πιο έντονος από τη στιγμή που ο Γερμανός υπουργός δεν έχει πει κουβέντα για την ανοικτή διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το αν η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να ψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα ή αρκεί ένας μηχανισμός αυτόματων περικοπών. Η εκτίμηση κυβερνητικών αξιωματούχων είναι, πάντως, ότι και ο Σόιμπλε αντιλαμβάνεται ότι η πίεση δεν μπορεί να είναι μόνο προς τη μια μεριά και πως αν υποστηρίξει τις θέσεις του Ταμείου, θα πρέπει να δώσει πολύ περισσότερα στο χρέος, κάτι που δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

«Θα πρέπει να κάνουν όλοι μισό βήμα πίσω», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές ως τη μεθεπόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, στο σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς έχει συμπεριληφθεί εναλλακτικός τρόπος λειτουργίας του αυτόματου μηχανισμού εφαρμογής των προληπτικών μέτρων. Συγκεκριμένα, πέρα από την αυτόματη περικοπή δαπανών, μέρος των ενδεχόμενων αποκλίσεων θα καλύπτεται από την αύξηση φόρων, οι οποίοι δεν θα προσδιοριστούν, όμως, από τώρα, αλλά θα προβλέπεται αυτό ρητώς στην υπό διαμόρφωση διάταξη. Η πιθανή αναλογία της κάλυψης των όποιων αποκλίσεων θα είναι 2/3 από δαπάνες και 1/3 από φόρους.

Οι ίδιες πηγές παραδέχονται, πάντως, ότι ακόμα και οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού δεν είναι απλό πράγμα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης του υπουργού Οικονομικών. Δύσκολο θέμα χαρακτηρίζεται, επίσης, η συμφωνία για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός, καθώς επί του παρόντος το ΔΝΤ επιμένει να διατυπώνει επιφυλάξεις για τα στοιχεία της Eurostat.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here