Κάιρο: Νεκρά 9 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε αστυνομική έφοδο

0
4

Άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν εννέα ένοπλους οι οποίοι ανήκαν στην εκτός νόμου οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατά τη διάρκεια εφόδου σε οικία στο Κάιρο, δήλωσαν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ενεπλάκησαν σε σύγκρουση με τις δυνάμεις ασφαλείας», ανέφερε μία από τις πηγές και πρόσθεσε ότι η έφοδος έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με στόχο, όπως ανέφερε, να σχεδιαστούν «τρομοκρατικές ενέργειες».

Η Αδελφότητα, την οποία ανέτρεψε από την εξουσία ο στρατός τον Ιούλιο του 2013, κατηγορούν τις αρχές του μεγαλύτερου κράτους του αραβικού κόσμου ότι δολοφονούν άοπλα μέλη του στις επιχειρήσεις καταστολής που διεξάγουν.

Τον Ιούλιο, η Αδελφότητα κάλεσε σε εξέγερση μετά την επιχείρηση της αστυνομίας που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 εξέχοντα στελέχη τους σε διαμέρισμα στη συνοικία της 6ης Οκτωβρίου στην πρωτεύουσα. Μέλη των οικογενειών και δικηγόροι των θυμάτων είπαν ότι τα θύματα από τα πυρά της αστυνομίας ήταν άοπλα.

Ανάμεσα στους νεκρούς σε εκείνη την έφοδο ήταν και ο Νάσερ Αλ Χάφι, γνωστός δικηγόρος που εκπροσωπούσε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και πρώην βουλευτής. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, τα 13 θύματα σχεδίαζαν τη διάπραξη επιθέσεων.

Οι νέες αρχές της Αιγύπτου εξαπέλυσαν κύμα καταστολής μετά την ανατροπή του δημοκρατικά εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον τότε επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους που διαδήλωναν στο Κάιρο και συνέλαβαν χιλιάδες άλλους τον Αύγουστο του 2013, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση που εγκατέστησε ο κ. Σίσι, ο οποίος εν συνεχεία εξελέγη πρόεδρος, ανακήρυξε την Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση, υποστηρίζοντας ότι οι ισλαμιστές απειλούν την ίδια την ύπαρξη της Αιγύπτου.

Μια οργάνωση τζιχαντιστών που έχει ορμητήριο το Σινά και δηλώνει υποταγή στο Ισλαμικό Κράτος έχει σκοτώσει εκατοντάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι. Διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν ότι η εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο κ. Σίσι εξώθησε ορισμένα μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, που αποκήρυσσαν τη βία επί δεκαετίες, να πάρουν τα όπλα.

Η αδελφότητα ισχυρίζεται ότι διεξάγει πολιτικό αγώνα με αποκλειστικά ειρηνικά μέσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here