Καλούν σε κινητοποιήσεις τα συνδικάτα – Ανυποχώρητος ο Ολάντ

0
4

 

Κάλεσμα σε ενίσχυση των κινητοποιήσεων απηύθυναν τα συνδικάτα που αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

Τις τελευταίες ημέρες το κίνημα έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση που θέλει να αποφύγει την παράλυση της χώρας δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.

Εννέα από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας έχουν μειώσει την παραγωγή τους, σύμφωνα με το CGT, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου.

Από την Ιαπωνία, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τούς απάντησε ότι «δεν θα υποχωρήσει» γιατί «είναι μια καλή μεταρρύθμιση». «Δεν θα υποχωρήσω γιατί νομίζω πως είναι μια καλή μεταρρύθμιση και πως οφείλουμε να φθάσουμε μέχρι την υιοθέτησή της».

Για όγδοη φορά από τα μέσα Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (300.000 σύμφωνα με το συνδικάτο CGT, 153.000 σύμφωνα με τις αρχές), κατέβηκαν στους δρόμους την Πέμπτη (χθες) σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου, που έχει σκοπό να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά απειλεί να αυξήσει, σύμφωνα με τους αντιπάλους του, την εργασιακή αβεβαιότητα των μισθωτών.

Σήμερα το διασωματειακό στο οποίο συμμετέχουν τα οκτώ συνδικάτα τα οποία αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου κάλεσε σε ανακοίνωσή του να «συνεχιστούν και να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις».

Εκτός από τη συνέχιση των αποκλεισμών, μια ένατη ημέρα κινητοποίησης έχει προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, με μια «δυνατή εθνική διαδήλωση» στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να συμπέσει με την έναρξη της συζήτησης του κειμένου στη Γερουσία.

Στο μεταξύ, ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας απομάκρυναν διαδηλωτές και οδοφράγματα που εμπόδιζαν την πρόσβαση σε μια μεγάλη αποθήκη διανομής καυσίμων.

Της αστυνομικής επιχείρησης για την άρση του αποκλεισμού της αποθήκης καυσίμων κοντά στο διυλιστήριο Ντονζέ στη δυτική Γαλλία, είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιχειρήσεις σε άλλες αποθήκες καυσίμων αυτή την εβδομάδα.

Διαδηλωτές επιτέθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα και έσπασαν προσόψεις τραπεζών μετά τα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν χθες σε όλη τη Γαλλία κατά του σχεδίου νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

Εβδομήντα επτά άνθρωποι συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here