Καμπανάκι ΔΝΤ για Deutsche Bank: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

0
4

 

 H Deutsche Bank είναι η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το Ταμείο σημειώνει χαρακτηριστικά στο Πρόγραμμα Αξιολόγησης του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, ότι «από τις παγκόσμια συστημικά σημαντικές τράπεζες (globally systemically important banks, G-SIBs), η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους, ακολουθούμενη από την HSBC και τη Credit Suisse».

Στην έκθεση καταγράφεται ακόμη ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί περισσότερο έναν κίνδυνο μετάδοσης στο εξωτερικών παρά στο εσωτερικό της χώρας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξ αιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.

Η αναφορά αυτή του ΔΝΤ ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ότι η Deutsche Bank και η ισπανική Banco Santander ήταν οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο της «άσκησης αντοχής» (stress test) που πραγματοποίησε για να εκτιμήσει τις επιδόσεις τους σε μία ενδεχόμενη νέα χρηματοπιστωτική κρίση.

Η σημασία της Deutsche Bank υπογραμμίζει την ανάγκη για διαχείριση των κινδύνων, εντατική εποπτεία και παρακολούθηση των διασυνοριακών εκθέσεων, καθώς και την ικανότητα των παγκόσμια συστημικών τραπεζών να μεταβαίνουν σε νέα καθεστώτα εξυγίανσης και εκκαθάρισης, σημειώνει το ΔΝΤ.

Σε επίπεδο γερμανικής οικονομίας, οι μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ο μεγαλύτερος βαθμός σύνδεσης είναι μεταξύ των Allianz, Munich Re, Hannover Re, Deutsche Bank, Commerzbank και Aareal bank με την Allianz να είναι εκείνη που ενέχει το μεγαλύτερο ρίσκο από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες.

Τα συμπεράσματα του ΔΝΤ είναι πως η Γερμανία πρέπει άμεσα να ελέγξει άμεσα την εξυγίανση των τραπεζών (ρευστότητα, σχεδιασμός, αποτίμηση περιουσίας, προσβασιμότητα στις αγορές) και το αν οι αρχές μπορούν να εξασφαλίσουν έλεγχο πάνω σε μια τράπεζα εάν οι δράσεις εξυγίανσής της χρειαστούν μερικές ημέρες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here