«Καμπανάκι» για τους επικίνδυνους κρατούμενους/ασθενείς σε ψυχιατρικά νοσοκομεία

0
5

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», όπου νοσηλεύονται και ασθενείς του άρθρου 69-70 του Ποινικού Κώδικα, κρούει το δ.σ. του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ του νομού Αττικής.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Δικαιοσύνης θέτει θέμα επικινδυνότητας ασθενών και διασφάλισης της ζωής εργαζομένων και ασθενών. Εκεί, μεταξύ άλλων καταγγέλλει μένα περιστατικό βίας που έγινε -όπως αναφέρεται- την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, όταν επικίνδυνος ασθενής που νοσηλεύεται δυνάμει του άρθρου 69 του ΠΚ, επιτέθηκε κατά του προσωπικού και έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή υπαλλήλου, τον οποίο έπιασε από το λαιμό. Το χειρότερο, απετράπη με παρέμβαση των συναδέλφων του υπαλλήλου από άλλα τμήματα.

«Κατά πρόδηλη παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, η φύλαξη των ακαταλόγιστων εγκληματιών κατ’ ανάγκην πραγματοποιείται στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει το προβλεπόμενο φυλακτικό προσωπικό και χωρίς να υφίστανται σε αυτά οι ειδικοί χώροι νοσηλείας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια προσωπικού και ασθενών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος.

Κάνει λόγο για «παράδοξο» και «οξύμωρο» φαινόμενο «ασθενείς- κρατούμενοι που έχουν κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο ως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια, έχοντας διαπράξει αξιόποινες πράξεις, να θεωρούνται εν τοις πράγμασι ”ακίνδυνοι” για εργαζομένους, ασθενείς και συνοδούς».

Τέλος, οι νοσηλευτές προειδοποιούν ότι «κάθε περαιτέρω καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος είναι ακραία επικίνδυνη και είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων και τραγικών εξελίξεων, με ενδεχόμενη απώλεια ανθρώπινης ζωής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here