Κάνουν την Αγιά Σοφιά τζαμί για 30 ημέρες – Άρχισε η ανάγνωση του Κορανίου

0
29

 

Σήμερα ξεκίνησε το Ραμαζάνι και οι Τούρκοι της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώθηκαν στην Αγιά Σοφιά για την ανάγνωση του Κορανίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου το Κοράνι θα διαβάζεται για 30 μέρες κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και από εκεί θα το αναμεταδίδει το κρατικό θρησκευτικό κανάλι TRT Diyanet. Το πρόγραμμα θα προβάλλεται καθημερινά στις 2.00 για 30 μέρες.

Το Ραμαζάνι θα διαρκέσει έως τις 7 Ιουλίου. Στα ίδια δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η Αγιά Σοφιά λειτούργησε για 916 χρόνια ως εκκλησία και μετά την Άλωση για 482 χρόνια ως τζαμί ενώ πλέον λειτουργεί ως Μουσείο.

Θύελλα αντιδράσεων από την ελληνική πλευρά προκάλεσε η απόφαση των τουρκικών Αρχών να λειτουργήσουν ως τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Το ΥΠΕΞ μιλά για προθέσεις «αναχρονιστικές και ακατανόητες» που δείχνουν «έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων».

«Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή» σχολίασαν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τυχόν τέτοιες ενέργειες είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, χθες το απόγευμα, έκανε λόγο για ενέργεια προκλητική και ακατανόητη.

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο. Η απόφαση των τουρκικών αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια. Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας«.

Aυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, και ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Για προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας μιλά το Ποτάμι που τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Έντονο προβληματισμό και θλίψη προκαλούν πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς να παραχωρήσει την Αγία Σοφία για την ανάγνωση σε αυτήν του Κορανίου», επισημαίνοντας:

«Καταγράφουμε κινήσεις για συλλογή χιλιάδων υπογραφών για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, καθώς και έντονες διαδόσεις για ανταποδοτικές κινήσεις, έναντι πρωτοβουλιών της Δύσης που η Τουρκία επίσημα εκλαμβάνει ως εχθρικές».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, «στόχος των μεθοδεύσεων αυτών είναι το μνημείο που για 900 χρόνια ήταν η κορυφαία Εκκλησία της Ορθοδοξίας, για 500 χρόνια Τέμενος και, από το 1934 μέχρι σήμερα, μουσείο και μάλιστα με απόφαση του θεμελιωτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ».

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί προσβολή του πολιτισμού και της ιστορίας η είδηση, που μεταδόθηκε πρόσφατα από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (TRT), ότι θα γίνεται καθημερινά -κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού- η ανάγνωση του Κορανίου στον κορυφαίο αυτό μνημειακό χώρο της Κωνσταντινούπολης απέναντι ακριβώς από τον οποίο βρίσκεται το μεγάλο Τέμενος Σουλτάν Αχμέτ».

«Σε αυτό ακριβώς το τέμενος είχε αναφερθεί πέρυσι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας όταν έλεγε ότι εφόσον το Μπλε Τζαμί μένει άδειο από πιστούς δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει ως τζαμί η Αγία Σοφία. Αντίστοιχη ήταν και η δήλωση που φέρεται να έκανε πρόσφατα ο σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την μετατροπή της σε τζαμί», υπογραμμίζεται.

Το Ποτάμι «ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί επίσημα σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, τόσο προς την τουρκική όσο και προς άλλες πρωτεύουσες αλλά και προς τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, προκειμένου να προκαλέσει την ευαισθησία τους για τη βαρύτητα των τουρκικών αποφάσεων».

Παράλληλα, «καλεί την κυβέρνηση της Άγκυρας και όλο τον πολιτικό κόσμο της γειτονικής χώρας να μη λησμονεί ότι η Αγία Σοφία έχει καταχωρηθεί από την Ουνέσκο στον κατάλογο των θησαυρών της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας επιβάλλει τη διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως μουσείου. Ενός μεγάλου πολιτιστικού μνημείου που δέχεται, κάθε χρόνο, πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες. Θα είναι μία κίνηση σεβασμού όχι μόνο έναντι της ιστορίας αλλά και έναντι της ευρωπαϊκής οικογένειας, μέλος της οποίας προσδοκά να γίνει η Άγκυρα», καταλήγει το ίδιο σχόλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here