«Καρφί» Σόιμπλε στο Νταβός με αποδέκτη τον Τσίπρα: Είναι η εφαρμογή των συμφωνιών ανόητε…

0
9

 

Η κόντρα Σόιμπλε-Τσίπρα στο πάνελ του Νταβός «σημάδεψε» τη συζήτηση για το «μέλλον της Ευρώπης». Προκλητικότατος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε… ρητορικά «είναι η εφαρμογή ανόητε». Με καρφί απάντησε όμως λίγο αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν η συζήτηση ήρθε στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε και η μοναδική στιγμή που συμφώνησαν οι δύο άντρες και αφορούσε στο προσφυγικό ζήτημα.

Στο πάνελ, στο Νταβός, συμμετείχαν επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βάλς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, ο διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Ρόμπιν Νίμπλετ και η Έμμα Μαρσεγκάλια.

Στην τοποθέτηση του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω για το σχέδιο Μάρσαλ. Δεν το χρειαζόμαστε για την Ευρώπη αλλά για τις χώρες που έχουν καταστραφεί. Γεννήθηκα τη δεκαετία του ’40 και δεν ήθελα να χρησιμοποιήσω την λέξη Σχέδιο Μάρσαλ αλλά χρειάζεται κάτι ανάλογο. Χρειαζόμαστε κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Δεν θέλω να πω ότι χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Μάρσαλ, αλλά κάτι σαν αυτό. Έχουμε συνθήκες, έχουμε κάνει συμφωνίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αν αυτό γίνει, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Θα μπορούμε να έχουμε κοινή σταθερά. Πρέπει να αλλάξουμε ακόμη πιο γρήγορα».

Σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ και την επιμονή της Γερμανίας να συμμετέχει το Ταμείο στο πρόγραμμα ο Σόιμπλε απάντησε, ενώ δεν έλειψε και η ειρωνεία για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ: Δεν ήμουν πολύ θετικός να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά η Μέρκελ ήθελε και είχε δίκιο. Έτσι είναι πάντα οι ηγέτες έχουν δίκιο και οι ΥΠΟΙΚ δεν έχουν.
Τα κοινοβούλια αποφάσισαν ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετέχει και αν αλλάξει αυτό θα είναι τρέλα να τους το ζητήσουμε. Είναι σα να μπαίνει κανείς σε ένα δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη με ένα αναμμένο κερί.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το… αναμμένο κερί σε δωμάτιο γεμάτο δυναμίτη. «Δεν είμαι ούτε εγώ οπαδός της άποψης ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες αλλά ούτε και να είναι κανείς στο σκοτάδι. Η καλύτερη λύση είναι να βγάλουμε τον δυναμίτη από το δωμάτιο και μετά να ανάψουμε το κερί», είπε ο πρωθυπουργός

Είναι γνωστό ότι δεν είχαμε όλοι την ίδια άποψη στην Ευρώπη για τον ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά πράγματα. Πιστεύαμε ότι μπορεί η Ευρώπη να τα καταφέρει καλά και μόνη της.
Έχει κυλήσει το νερό στ’ αυλάκι, ζήτησαν κάποιες χώρες την συμμετοχή του Ταμείου και εμείς το αποδεχτήκαμε και τώρα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την εφαρμογή της συμφωνίας. Εύχομαι η συνύπαρξη των τριών θεσμών να μην προκαλέσει διαφωνίες. Αυτές οι διαφωνίες να μην υπάρξουν αφορμή για περαιτέρω καθυστερήσεις κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή των συμφωνιών και ουσιαστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: Είναι η εφαρμογή ανόητε. Αν και δεν κατονόμασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, θεωρείται δεδομένο πως εκείνος ήταν ο αποδέκτης των λόγων του.

Τη θέση ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανθρωπιστική και την πολιτική πλευρά του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι είναι ντροπή να χάνουν τόσοι άνθρωποι τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ επισήμανε ότι λύση είναι να συνεργαστούν όλα τα κράτη και η ΕΕ να σηκώσει το βάρος με τη συνεργασία όλων των μελών της.

Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας .

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική…. Η χώρα μας βρέθηκε στο επίκεντρο των δυο και στόχος μας είναι να κάνουμε τη χώρα μέρος της λύσης».

«Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης για να σταματήσει η διακίνηση στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, σημείωσε, χρειάζεται αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία.

Σε αυτό το σημείο το λόγο πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές . Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να κάνει ο καθένας ότι μπορεί. Αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στα σύνορα, θα έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι απαράδεκτο η εναλλακτική να είναι η διάλυση της Ευρώπης. Αν δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια δεν μπορούμε να έχουμε δημοκρατικά συστήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here