Καταψήφισε η ΝΔ το προσχέδιο κειμένου του ΕΛΚ για το προσφυγικό

0
7

 

 

 Η ελληνική πλευρά καταψήφισε τελικά, παρά τις αλλαγές που έγιναν, το κείμενο του προσχεδίου που συντάσσεται για το μεταναστευτικό, όπου ασκείται κριτική στην Ελλάδα, στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Η μάχη, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα συνεχιστεί και την Πέμπτη, που το κείμενο θα φτάσει στην Ολομέλεια.

Τα συντηρητικά κόμματα ζητούν ενίσχυση τα εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προκειμένου να ελεγχθεί η είσοδος προσφύγων.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλες χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα αποσταθεροποιούσαν πολλές χώρες και πολλές περιοχές».

Στο συνέδριο θα προωθηθεί και κείμενο για την «εδαφική ακεραιότητα», θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για την Ισπανία και την προσπάθεια του Μαριάνο Ραχόι να σταματήσει τις κινήσεις των Καταλανών.

Ιδιαίτερη σημασία για τον Ραχόι έχει και το ψήφισμα για τις οικονομικές πολιτικές, ενώ όπως τονίζει η El Pais, ο ίδιος επιδιώκει να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του, «η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς στην ΕΕ», όπως λένε και πηγές του Λαϊκού Κόμματος.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δίνουν το «παρών» η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιου.

Επίσης θα είναι στη Μαδρίτη ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και η ηγεσία της ΕΕ, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν και ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα είναι παρών και αναμένεται η παρέμβασή του, το βράδυ της Πέμπτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here