Καταδικάστηκε το ζεύγος Παπαντωνίου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες

0
14

 

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, μετατρέψιμη προς 10 ευρώ ημερησίως, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στον Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του οικονομικού έτους 2009.

Επιπλέον, οι δικαστές επιδίκασαν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης του ελληνικού Δημοσίου, που είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση, 20.000 ευρώ για τον καθένα κατηγορούμενο, ενώ απέρριψαν το αίτημα των κατηγορουμένων για αναστολή της ποινής φυλάκισης.

Το δικαστήριο απέρριψε τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του ζεύγους Παπαντωνίου και κήρυξε ενόχους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες με το σκεπτικό ότι «με πρόθεση απέκρυψαν από την δήλωση πόθεν έσχες την κατάθεση της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία η οποία αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε συνοπτικά το σκεπτικό της καταδίκης του ζεύγους Παπαντωνίου, αναλύοντας όλη την πορεία της κατάθεσης των 1.311.000 ευρώ από το 2000 που ανοίχτηκε ο τραπεζικός λογαριασμός στην Ελβετική τράπεζα μέχρι και το 2010 που τα χρήματα αυτά επαναπατρίστηκαν σε λογαριασμό των γιων της κυρίας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κατέληξε πως υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης του εν λόγω ποσού και πως ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε εξαρχής την κατάθεση της συζύγου του στην Ελβετία λόγω και του ρόλου που έπαιξε στην εξαγωγή του ποσού ο κουμπάρος του, Γιώργος Κανδαλεπας.

«Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here