Καταγγελία ΝΔ για αντισυνταγματικές πρακτικές στη Βουλή

0
7

 

 Φαινόμενα παραγκωνισμού της Βουλής και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας καταγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή  που έστειλε πριν από λίγο στον Νίκο Βούτση.

Στην τετρασέλιδη επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει την «βροχή» Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση η οποία, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «με δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού το Δεκέμβριο του 2012 έλεγε ότι «συρρικνώνουν τη Δημοκρατία»» και με δήλωση του ίδιου του Νίκου Βούτση τις χαρακτήριζε «χουντικής εμπνεύσεως».

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Νέας Δημοκρατίας από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 34 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου όταν η προηγουμενη κυβέρνηση υπέγραψε 33 σε 2,5 χρόνια.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης καυτηριάζει την τακτική της εισαγωγής «λάθρα» εκπρόθεσμων τροπολογιών για κρίσιμα θέματα σε άσχετα νομοσχέδια στη Βουλή.

«Την βουλευτική περίοδο που διανύουμε έχουν εισαχθεί 110 εκπρόθεσμες υπουργικές τροπολογίες και 120 εκπρόθεσμες βουλευτικές. Μάλιστα το ποσοστό επί των δεκτών τροπολογιών είναι το υψηλότερο των τελευταίων περιόδων φτάνοντας το 98% στις υπουργικές και το 23% στις βουλευτικές» γράφει στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης.

Αποκορύφωμα των τακτικών της κυβέρνησης κατά τον κ. Μητσοτάκη είναι η χρήση των νομοτεχνικών βελτιώσεων καθώς μόνο στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο υποβλήθηκαν 180 νομοτεχνικές βελτιώσεις «πολλές εκ των οποίων ρύθμιζαν ουσιαστικά ζητήματα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ καρφώνει επίσης τον Αλέξη Τσίπρα για την απουσία του από τη Βουλή όταν πρόκειται για επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι από τις 46 που έχουν κατατεθεί ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει μόνο στις 3.

Τέλος η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «επιλεκτική συζήτηση αιτημάτων σύστασης εξεταστικών επιτροπών» παρατηρώντας ότι η μοναδική που έχει προωθηθεί είναι αυτή που αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και των κομμάτων – στην οποία η ΝΔ συμφώνησε – ενώ αντίθετα εδώ και δύο μήνες έχει «παγώσει» η διαδικασία για τη σύσταση της εξεταστικής για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στα capital controls και το τρίτο Μνημόνιο.

«Σας καλούμε να εφαρμόσετε τον Κανονισμό της Βουλής ώστε να σταματήσουν οι στρεβλές και αντικοινοβουλευτικές πρακτικές. Ελπίζουμε να προχωρήσετε και στις δέουσες συστάσεις προς την κυβέρνηση» καταλήγει στην επιστολή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here