Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Πουέρτο Ρίκο λόγω Ζίκα

0
4

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πολιτέια του Πουέρτο Ρίκο για προστασία της δημόσιας υγείας. Η αμερικανική κυβέρνηση έλαβε το μέτρο αυτό, τονίζοντας πως η ραγδαία και εκτεταμένη εξάπλωση του ιού Ζίκα θέτει σε απειλή την υγεία των εγκύων γυναικών και των εμβρύων.

Μέχρι σήμερα στο Πουέρτο Ρίκο έχουν καταγραφεί 10.690 κρούσματα του ιού, 1.035 από τα οποία είναι έγκυες, αλλά ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων από τον Ζίκα, που μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιών, είναι πιθανώς μεγαλύτερος, ανέφερε σε ανακοίνωση του το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

Το Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με τη χειρότερη εξάπλωση του ιού, εξαιτίας του τροπικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα και της έλλειψης υποδομών για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Η μοναδική τοπική μετάδοση του ιού που έχει αναφερθεί έως τώρα στο ηπειρωτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι στη νότια Φλόριντα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης αποτελεί εργαλείο για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να χορηγήσει επιπλέον βοήθεια στην κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού και να επιτρέψει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα ομοσπονδιακά κονδύλια.

Η ανακοίνωση του υπουργείου ήρθε έπειτα από αίτημα του κυβερνήτη Αλεχάντρο Γκαρθία Παντίγια. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπεί στην κυβέρνηση της του Πουέρτο Ρίκο να ζητήσει χρηματοδότηση για την πρόσληψη και εκπαίδευση ανέργων για να βοηθήσουν στις προσπάθειες καταπολέμησης των κουνουπιών-φορέων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here