Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το ν/σ με τα προαπαιτούμενα μέτρα

0
10

Στη Βουλή κατατίθεται εντός της ημέρας το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει  η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Μεταξύ των φορολογικών μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία είναι οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%). Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων.Ο μεσαίος συντελεστής  13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την  ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το  νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα  τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι  ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων.  Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή  κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου,  με διατήρηση  αρχικά  μόνο στα απομακρυσμένα νησιά  έως το τέλος του 2016  όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

– Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους  συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

– Η αύξηση από το 10% στο 13% του  φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών,  πισίνες ,  τα αεροσκάφη  και σκάφη αναψυχής  άνω των 5 μέτρων.

– Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13%  στο 26%

– Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

– Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών

– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

– Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο  100%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here