Καθησυχαστικός ο Πούτιν για την Ανατολική Ουκρανία

0
2

 

Σε ήπια γλώσσα οι αναφορές του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τα όσα διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει πως είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουν σταματήσει οι μάχες στη χώρα.

Η αλλαγή ρητορικής του Πούτιν είναι εμφανής σύμφωνα με την έως τώρα στάση που διατηρούσε, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι παραβιάζει την εκεχειρία και ότι απέτυχε να εφαρμόσει τη συμφωνία ειρήνης που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς εναντίον των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

«Είναι ενθαρρυντικό πως το κύριο πράγμα είναι ο τερματισμός των βομβαρδισμών του Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία) από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων καθώς και των ούτω καλουμένων εθελοντικών ταγμάτων της Ουκρανίας«, δήλωσε από την πόλη Τσερσόνεους της Κριμαίας. «Νομίζω πως σήμερα αυτό είναι το κυριότερο επίτευγμα«.

Τόσο οι ουκρανικές δυνάμεις, όσο και οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν εξαπολύσει εκατέρωθεν κατηγορίες για τις επανειλημμένες παραβιάσεις της εκεχειρίας. Τώρα τηρούν σε γενικές γραμμές τη νέα εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του στην Ουκρανία να εφαρμόσει και άλλα στοιχεία της ειρηνευτικής συμφωνίας του Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και η διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και στους εκπροσώπους των ανταρτών, και να εφαρμόσει νόμους για την αμνηστία των ανταρτών και την απόδοση καθεστώτος αυτονομίας στις περιοχές των ανταρτών. Είπε πως είναι πιθανό να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ, μια ιδέα στην οποία είχε αναφερθεί χθες σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία μπορεί να επιλύσει το θέμα της προμήθειας αερίου στην Ουκρανία και να ξανακτίσει τις διμερείς σχέσεις. «Νομίζω ότι θα επιλύσουμε επίσης θέματα που συνδέονται με την παροχή αερίου και ηλεκτρισμού«, είπε ο Πούτιν. «Γενικά είναι απαραίτητο να ξανακτίσουμε τις σχέσεις σε ένα πλήρες σχήμα«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here