Κατριβάνου: Δεν έβγαινε η φωνή μου να ξαναπώ «Ναι σε όλα»

0
9

 

Ντροπή και ευθύνη ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αισθανόταν η Βασιλική Κατριβάνου η οποία σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών ανέφερε πως παραιτήθηκε όταν ξεπέρασε τα προσωπικά και πολιτικά όριά της. Δεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όπως έσπευσαν να ισχυριστούν οι καλοθελητές των ΜΜΕ.

Η κ. Κατριβάνου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους διαφοροποιήθηκε και παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

• Τι ήταν εκείνο που βάρυνε στην απόφασή σας να διαφοροποιηθείτε και τελικά να παραιτηθείτε; Ηταν τόσο σοβαρά και καταστροφικά τα μέτρα που προβλέπουν τα άρθρα τα οποία καταψηφίσατε ή απλώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι;

Το είχα σκεφτεί αρκετές φορές το προηγούμενο διάστημα, όταν ψηφιζόταν το ασφαλιστικό και επίσης, πολύ έντονα, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας: μια συμφωνία παράνομη, που επιστρέφει πρόσφυγες σε μη ασφαλή χώρα, την Τουρκία, ανατρέποντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Και μάλιστα τη συμφωνία αυτή την παρουσιάσαμε –και εξακολουθούμε να την παρουσιάζουμε– σαν επιτυχία!

Η συμφωνία είχε άμεσες επιπτώσεις: στα hotspots, στην παροχή ασύλου, σε κάκιστες συνθήκες διαβίωσης, στα ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτά και αρκετά άλλα με έκαναν να νιώθω ντροπή και ευθύνη ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αισθανόμουν, κάθε μέρα και περισσότερο, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας. Ωστόσο, υπερίσχυε μέχρι τώρα η απόφαση να παλεύω τα πράγματα από μέσα, να στηρίζω τις θετικές πρωτοβουλίες, να χρησιμοποιώ την όποια εξουσία μού έδινε ο ρόλος μου.

Τι άλλαξε την Κυριακή; Με μια φράση: Μου ήταν αδύνατον, δεν έβγαινε η φωνή μου να ξαναπώ «Ναι σε όλα». Και από τη στιγμή που είπα «όχι» σε δύο βασικά άρθρα, δεν μπορούσα να παραμείνω βουλευτής.

To κριτήριο για μένα δεν ήταν αν το «υπερταμείο» και ο «κόφτης» ήταν λιγότερο κακά σε σχέση με άλλα μέτρα στη θέση τους· αυτοτελώς, είναι εξαιρετικά κακά, μας υπερβαίνουν (ακόμα και… βιολογικά) και το τι είναι το καταλαβαίνουμε αν σκεφτούμε τι σχέση έχουν με τις προσδοκίες και τα πιστεύω μας.

• Ισχύει αυτό που κατέγραψαν πολλά μέσα ενημέρωσης, ότι δηλαδή η απόφασή σας να παραιτηθείτε οφείλεται στις αφόρητες πιέσεις που σας ασκήθηκαν από την κυβέρνηση;

Οχι! Η στάση μου ήταν επιλογή-πακέτο, με τρία σκέλη: Ναι επί της αρχής για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση. Δεσμευόμουν σ’ αυτό από τις εκλογές του Σεπτέμβρη. Οχι στον κόφτη και το υπερταμείο, δύο επιλογές με ανεξέλεγκτες συνέπειες σε βάθος χρόνων. Παραίτηση από βουλευτής και παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλος. Η παραίτηση ήταν οργανικό κομμάτι της στάσης μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here