Κατρούγκαλος: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας

0
6

 

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα και τη διαβεβαίωσή του ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν πρόκειται να περιορίσουν τις αναλήψεις χρημάτων, εξέφρασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe1.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με το ερώτημα «εάν φοβάται» και εάν παραμένει «ο κίνδυνος εξόδου»: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα» απάντησε ο Γ. Κατρούγκαλος, σχετικά δε με την έννοια του «κινδύνου» υποστήριξε ότι δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα. «Υπάρχει κίνδυνος, αλλά όχι μόνο για εμάς» διευκρίνισε.

Πρόσθεσε ότι «μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την ευρωζώνη. Για το λόγο αυτό είμαι αισιόδοξος, διότι και οι δύο πλευρές έχουμε συμφέρον να φτάσουμε σε μια συναίνεση, διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι σημαντικές και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτόν το δρόμο».

Τόνισε ότι η λιτότητα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν είναι μια απομονωμένη περίπτωση. Σήμερα στην Ευρώπη αντιπαρατίθενται δύο θέσεις: η κοινωνική Ευρώπη και η λιτότητα».

Στην παρατήρηση τι σημαίνει «ερχόμενη εβδομάδα» και εάν η αυριανή συνάντηση κορυφής είναι κατά τη γνώμη του αποφασιστική, απάντησε ότι «η ερχόμενη εβδομάδα είναι αποφασιστική. Δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι μόνο η Δεύτερα. Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια».

Σχετικά με το χρονικό όριο του τέλους του μήνα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «τεχνικά είναι δυνατόν να υπάρξει παράταση». «Δεν θέλω όμως αυτήν την παράταση» υποστήριξε και κατέστησε σαφές ότι «η κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά θέλουμε μια τελική λύση πολύ γρήγορα, γιατί η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει σ’ αυτήν την κατάσταση ασφυξίας».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε Κυβερνητικό Συμβούλιο σήμερα το πρωί και εάν ο λόγος είναι για να μελετήσουν νέες μεταρρυθμίσεις σε νέες υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «Θα οριστικοποιήσουμε τις προτάσεις μας. Έχουμε ήδη κάνει πολλές υποχωρήσεις, είναι όμως καιρός να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι μας, ώστε να υπάρξει συναίνεση πριν από μια συμφωνία».

Ο υπουργός εξήγησε στη συνέχεια, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο της λιτότητας και ιδιαίτερα με μέτρα για τους πιο αδύναμους, όπως νέες μειώσεις των συντάξεων. «Σήμερα, το ήμισυ των συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας», ανέφερε και επισήμανε ότι «είναι καιρός να πληρώσουν και οι πλούσιοι, αυτοί που δεν αγγίχτηκαν από την κρίση».

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι προτείνει ένα νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που η κυβέρνησή του δεν μπορεί να το αποδεχθεί όπως είναι. «Η δική μας θέση είναι πιο κοντά σε μια κοινωνική Ευρώπη. Πιστεύουμε επομένως ότι μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ήταν υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι για μεταρρυθμίσεις κατά των συμφερόντων του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Σε ένα τελευταίο ερώτημα για το τι περιμένει από τη Γαλλία και από τον Φρανσουά Ολάντ αύριο στη Σύνοδο Κορυφής, απάντησε: «Από τον γαλλικό λαό και τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς, ζητάμε αλληλεγγύη στον αγώνα κατά της λιτότητας. Θεωρώ, επίσης, ότι και η γαλλική κυβέρνηση έχει συμφέρον να μην ακολουθήσει το δρόμο αυτό της λιτότητας που δεν έχει φέρει καλά αποτελέσματα, όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here