Κατσέλη: Πιθανή άρση των capital control έως το τέλος του έτους

0
7

 

Ο φόβος είναι η βασική αιτία μη επιστροφής των καταθέσεων στις τράπεζες, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ , τόνισε ότι βασικοί παράγοντες για επιστροφή στην κανονικότητα είναι η σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Όσον αφορά στην άρση των capital control θεωρεί ότι είναι πιθανή μέχρι το τέλος του έτους. «Θα πάρει χρόνο. Πιθανώς να γίνει προς το τέλος του έτους. Για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε: «θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη σταθερότητα τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι οι βασικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν στην κανονικότητα. Επόμενο βήμα είναι η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα βοηθήσει, αλλά δεν είναι πανάκεια για να αρχίσουν εκ νέου να χρηματοδοτούν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία. Θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή των καταθέσεων. Αυτό είναι το πιο δύσκολο, γιατί ο κόσμος φοβάται. Παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Προσέθεσε ακόμη ότι το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στο ότι «ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής», αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

«Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεργαστούν, κυρίως για τα επιχειρηματικά δάνεια, ούτως ώστε να δοθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να καταστούν βιώσιμες. Το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων δανείων» δεν οφείλεται στο ότι ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής, αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων (…) θα υπάρξει, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, μείωση των επιτοκίων στις κάρτες αλλά και στα δάνεια, εφόσον, όμως, δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Η κυρία Κατσέλη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κρίση δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ακόμη και εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 είχε λάβει πιο σκληρά μέτρα (…) οι αγορές είναι αμείλικτες. Είναι αδυσώπητες. Ήδη από το 2007 είχαν ξεκινήσει να παίρνουν θέση υπέρ μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ακόμη και εάν είχαν ληφθεί περισσότερα μέτρα, αλλά η κρίση στις αγορές είναι τόσο μεγάλη που κανένα μέτρο δεν θα μπορούσε να την αποτρέψει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here