Καύσωνας το Σάββατο – Μέχρι και 41ένας βαθμοί Κελσίου – Τι πρέπει να προσέξετε

0
10

 

Πολύ υψηλές θα είναι σήμερα (Σάββατο) οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε Ήπειρο και τη βόρεια Ελλάδα ο υδράργυρος θα αγγίξει  τους 38 βαθμούς,  στα υπόλοιπα ηπειρώτικα τους 40 και τοπικά στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου.  Στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη η μέγιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 35 και 37 βαθμούς Κελσίου.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών και ιδιαιτέρως όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες:

-Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
-Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
-Να αποφεύγουν το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
-Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Να επιλέγουν ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Να φορούν μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
-Να φροντίζουν τη διατροφή ώστε να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Και να περιορισθούν τα λιπαρά.
-Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουν πολύ, να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό . Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.
-Να κάνουν χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
-Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειάς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
-Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Οκτώ κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας σε διάφορες γειτονιές της Αθήνα θα παραμείνουν ανοιχτές έως τη Δευτέρα για να προσφέρουν δροσιά σε  ηλικιωμένους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο Δήμος Πειραιά διαθέτει από την Παρασκευή έως και την Κυριακή, την κλιματιζόμενη αίθουσα του χώρου του Ε1 ΚΑΠΗ (Καλλέργη 142, Αγία Σοφία), από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ  καθώς και την κλιματιζόμενη αίθουσα στον 1ο όροφο του Πύργου Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2-4) σε 24ωρη βάση, έως τη Δευτέρα 20/6.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here