Καζενέβ: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται

0
9

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ κάλεσε την Ευρώπη «να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται» (από τις καταστάσεις) όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού ήδη έχασε πάρα πολύ χρόνο«.

«Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη, η οποία έχει χάσει πάρα πολύ χρόνο σε διάφορα θέματα που αποδεικνύονται κατεπείγουσας ανάγκης, να λάβει τώρα τις αποφάσεις που επιβάλλεται«, δήλωσε ο Καζενέβ, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ έχει συγκληθεί έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι πριν από μία εβδομάδα.

Η Γαλλία ζητεί κυρίως ένα ευρωπαϊκό αρχείο καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές (PNR) «να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν» και «με περιεχόμενο που να το καθιστά αποτελεσματικό«, δήλωσε ο Καζενέβ.

Το θέμα αυτό προσκόπτει εδώ και καιρό στις επιφυλάξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Χρειάζεται επίσης «μεγάλη ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με την αύξηση της ισχύος των μέσων της Frontex«, της ειδικής για τον σκοπό αυτό ευρωπαϊκής υπηρεσίας, επέμεινε.

Ο Καζενέβ έκρινε «βασικό» να υπάρχει «η δυνατότητα τη στιγμή διέλευσης (ενός ταξιδιώτη) να ερωτηθεί το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν» (SIS, βάση ευρωπαϊκών δεδομένων)», «γιατί αυτή είναι η μόνη δυνατότητα μαζί με το PNR για τον εντοπισμό των ιχνών των τρομοκρατών κατά την επιστροφή τους και για την εξουδετέρωσή τους πριν δράσουν«. Χρειάζονται επίσης «συνοριακοί έλεγχοι εντός της ΕΕ, γιατί οι τρομοκράτες διασχίζουν σύνορα εντός της ΕΕ«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here