ΚΕΔΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας στον Μουζάλα για το προσφυγικό τη Δευτέρα

0
7

 

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει το μεσημέρι της Δευτέρας, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα προσλαμβάνει πλέον «ανεξέλεγκτες διαστάσεις όχι μόνον για τους νησιωτικούς δήμους που αποτελούν τόπους υποδοχής, αλλά και για τους δήμους της ηπειρωτικής Ελλάδας, που καλούνται να σηκώσουν το βάρος της φιλοξενίας τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα».

Η ΚΕΔΕ προαναγγέλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα αυτό, οι οποίες θα καθοριστούν στη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε δήλωσή του, ο Γ. Πατούλης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακόμη και τώρα «δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, να αδυνατεί να υλοποιήσει όσα έχει συμφωνήσει με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και αναλώνεται σε κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα».

Τονίζει δε ότι ως Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση «δεν θα υποκαταστήσουμε την Κυβέρνηση, αλλά θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα την υποχρεώσουν επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, όπως έχουμε κάνει ως θεσμός κι εμείς και με το παραπάνω».

Υπογραμμίζει τέλος ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα και οι δήμοι μας σε αποθήκη απελπισμένων ψυχών, δεν θα ανεχτούμε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η κοινωνική ειρήνη στις τοπικές μας κοινωνίες».

Αντιδράσεις για τη δημιουργία hot spot στο Κιλκίς

Την απόφασή του, με την οποία δηλώνει ότι δεν αποδέχεται «τη δημιουργία hot spot και καταυλισμών στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς», δημοσιοποίησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, μία μέρα μετά τη συνεδρίασή του στο Πολύκαστρο του Δήμου Παιονίας, Κιλκίς.

Η απόφαση, που ελήφθη τελικά κατά πλειοψηφία, αναφέρει ότι «η ταυτοποίηση και η διαλογή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών πρέπει να ξεκινάει από την πύλη εισόδου και να ολοκληρώνεται στο σημείο αποβίβασης και μάλιστα στο κεντρικό σημείο του λιμένος Πειραιά».

Παράλληλα, καλείται «το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική παρέμβαση για να ξεκαθαριστούν ποιες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» και ζητείται «άμεση διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού».

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δια των αρμοδίων οργάνων της είναι στη διάθεση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για να παράσχει συμβουλές και να επικουρήσει στις προσπάθειες αντιμετώπισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος» σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ αναφέρεται:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ διατρανώνει τη βούλησή του να επιτελέσει και το υπηρεσιακό του καθήκον με την συνέργεια της μέχρι τώρα κωφεύουσας Πολιτείας ενώ επιτελεί στο ακέραιο από καιρού το ανθρωπιστικό του έργο«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here