Κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία διεκδικεί η Αθήνα στη Μάλτα

0
4

 

 

Με την πρόθεση η Ελλάδα να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, η οποία διεξάγεται Τετάρτη και Πέμπτη στη Μάλτα.

Κεντρική θέση της Αθήνας παραμένει ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Σημειώνεται ότι το προσφυγικό θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο Α. Τσίπρας θα επιμείνει ότι είναι αναγκαίο η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά.

Αναλυτικά, δύο είναι οι βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης: να γίνει κατανοητό ότι το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα, και να υπάρξει συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία).

Τον Α. Τσίπρα συνοδεύουν στη Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here