Κερέ: Αποφασιστική δράση από την Ελλάδα και την Κύπρο για τα «κόκκινα δάνεια»

0
4

 

 Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων («κόκκινων» δανείων) των ευρωπαϊκών τραπεζών και η πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί η διαγραφή ή/και η πώλησή τους, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.

Σε ομιλία του, με τίτλο: «Από τις προκλήσεις στις ευκαιρίες: Επανεκκινώντας τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα», σε συνέδριο της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ο Κερέ αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου τα ποσοστά των κόκκινων δανείων είναι τα υψηλότερα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται αποφασιστική δράση για την έναρξη μίας αγοράς τους.

«Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων: Τα επίπεδά τους και η δημιουργία προβλέψεων από τις τράπεζες έχουν ελεγχθεί από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ στο πλαίσιο της Αξιολόγηση της Ποιότητας του Ενεργητικού τους. Η πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαγραφής και/ή της πώλησής τους», είπε ο Κερέ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφορα μέσα πολιτικής που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία αυτή.

«Ένα μέσο είναι να βελτιωθούν τα πτωχευτικά πλαίσια, που βοηθούν στον διαχωρισμό των βιώσιμων από τους μη βιώσιμους δανειζόμενους και επιτρέπουν την αποτίμηση των στοιχείων ενεργητικού που θα πωληθούν. Ένα άλλο μέσο είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, που επιτρέπει την ταχύτερη κατάσχεση των ενεχύρων που συνοδεύουν τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων. Και κατά την άποψή μου, είναι επίσης σημαντική η διευκόλυνση της απόσπασης σημαντικού μέρους από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Αλλά αυτό υποθέτει, φυσικά, ότι υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για τη μεταβίβαση προβληματικών στοιχείων ενεργητικού σε εύλογες τιμές σε επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να τα διαχειρισθούν. Υποθέτει, επίσης, αποφασιστική δράση για την έναρξη αγοράς δανείων στις επικράτειες, όπου τα ποσοστά των κόκκινων δανείων είναι τα υψηλότερα – δηλαδή, στην Κύπρο και την Ελλάδα».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here