Κέρι: Η Ελλάδα διδάσκει πάλι παγκόσμιες αξίες

0
3

 

Τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για την Ελλάδα εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών  Τζον Κέρι για τον τρόπο που χειρίζεται την προσφυγική κρίση. Όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του «πρόκειται για την καλύτερη επίδειξη αξιών κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί και επαινείται γι αυτό το πράγμα».

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, ο κ. Κέρι είπε ότι «δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει συγκινηθεί από το δράμα αυτών των προσφύγων, που είναι μια ανθρώπινη καταστροφή σε γιγαντιαία κλίμακα. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο ‘Ασαντ δεν θα μπορούσε να βρει νομιμοποίηση να κυβερνήσει στο μέλλον, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Συρίας έχει φύγει για να αποφύγει την πείνα, τη δηλητηρίαση με αέρια, τα βασανιστήρια και όλες αυτές τις απαίσιες επιπτώσεις του πολέμου».

Την απόλυτη, όπως είπε, σύμφωνη άποψη με την εκτίμηση των ΗΠΑ, εξέφρασε ο κ. Κοτζιάς απαντώντας στην ίδια ερώτηση, τονίζοντας « ότι το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ζήτημα Ελλάδας, ούτε είναι ζήτημα μόνο της Ευρώπης. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, που συνδέεται με την ήττα της Daesh στη Συρία, την πολιτική λύση του προβλήματος, τη διεξαγωγή έντιμων εκλογών με τη συμμετοχή και των Σύρων προσφύγων, δηλαδή των Σύρων που ζουν σήμερα αναγκαστικά στο εξωτερικό».

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε: «Τα τελευταία γεγονότα στα σύνορα της ανατολικής Τουρκίας επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διδαχθούμε με προσοχή από τη σχέση ανάμεσα σε εθνική κυριαρχία, εθνικά δικαιώματα και παραβιάσεις. Νομίζω και ελπίζω ότι και η τουρκική ηγεσία κάνει σκέψεις πάνω σε αυτό».

«Εμείς» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ «θέλουμε πάντα να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο, θέλουμε πάντα να υπερασπιζόμαστε και να προασπίζουμε ανθρώπους. Η ελληνική λέξη «φιλοξενία» τα λέει όλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here